– Tvestua er et sjeldent kulturminne av nasjonal verdi. Husmannsplasser og landarbeiderplasser er lite representert blant de fredete bygningene, og fredningen vil forbedre den sosial bredden i fredningslisten, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tvestua, som er godt synlig langs rv. 25 ut av Hamar, var husmannsplass under Åker gård. Den ligger på forhøyningen Elvsholmen og er den eneste av landarbeiderboligene under Åker som er bevart. I tillegg er den av en bygningstype som er veldig sjelden i Norge, ei tvestue. Den ble bygget på 1700-tallet som et bolighus for to familier. Det er en tømmerbygning på én etasje med ei stue i hver ende av bygningen og to kjøkken midt i bygningen. Hver av boligdelene har egen inngang og har adgang til frostfri kjeller fra stua. Denne måten å bygge på sparte areal, og de frostfrie kjellerne sikret gode lagringsforhold for de nye knoll- og rotvekstene som ble dyrket på Åker. Denne måten å bygge på skiller seg fra andre husmannsplasser i Hedmark der en brukte en såkalt akerhusisk modell.

Åker gård har spilt en sentral rolle opp gjennom historien i Norge, både som kongsgård, tingsted og setergård. Gården var også sjefsgård for Opplandske nasjonale infanteriregiment og var i militært eie i nesten 300 år. Fra 1750-årene ble Åker etter moderne prinsipper, sett opp mot tida. Her tok de i bruk innovative driftsmåter for store jordegods, og arbeidskrafta ble disponert slik de gjorde det på europeiske storgods. På Åker gård er hovedbygningen, føderådsbygningen, drengestua og to stabbur fredet fra før. Nå blir den eneste bevarte landarbeiderboligen som hørte til, også fredet. I tillegg til tvestua, blir også slåtte- og beitemark med uthus fredet.

Det er Hedmark fylkeskommune som har utarbeidet fredningssaken og den har vært ute på høring.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.