Hilde Stokke Lothe, nyansatt daglig leder for Kirkens SOS i Hedmark og Oppland, beundrer innsatsen til de 26 som betjener krisetelefonen i Hamar, og de 1.000 frivillige kollegene deres rundt i landet. I Hedmark og Oppland er det totalt 92 som inngår i det landsomfattende vaktteamet på krisetelefonen. De tar imot rundt 22.000 samtaler, mailer og chat-meldinger hvert år. På grunn av manglende kapasitet er det bare Lillehammer som kommuniserer med chat.

– Vi er landets største krisetelefon med 300.000 henvendelser i året på landsbasis, og vi gjør en stor innsats for å hjelpe andre. Min jobb er å gjøre de frivillige trygge til å stå i det, sier Hilde Stokke Lothe.

Blir kurset

Kirkens SOS i Hedmark og Oppland har nylig hatt en kursrunde med nye frivillige, totalt 12 stykker. Av disse er det to som går inn i vaktteamet i Hamar. Ny runde med 40-timers- kurs er satt opp i slutten av januar.

Per Lunde, stedsansvarlig i Hamar, håper på flere frivilligkollegaer slik at de kan hjelpe enda flere. For til tross for at de besvarer 6.000 henvendelser i året, fra hele landet, er det flere tusen samtaler de ikke rekker å besvare. De frivillige, som alltid jobber to sammen, har to vakter i måneden. I Hamar er det vakter på kvelds- og nattetid, samt i helgene.

Desember og jul er like om hjørnet, og Per Lunde vet av lang erfaring at det er en vanskelig tid for mange.

– Selv om antallet henvendelser er omtrent som ellers i året, merker vi at alvorlighetsgraden øker inn mot julehøytiden. Det er flere som sliter med ensomhet, og vi opplever at mange er mer deprimert enn ellers i året, sier Per Lunde som har lang erfaring med å snakke med mennesker som ringer krisetelefonen som en siste utveg.

Møtes som mennesker

– Vi er bare mennesker, vi også. Vi møter dem som det mennesket de er, ikke som den sjukdommen de har. Vi skal ikke føre noen journal. Det beste er å være et medmenneske med to ører og en munn. Det er ingen løsning å gi gode råd, men heller stille gode spørsmål slik at de blir mer klar over sin egen situasjon, sier Per Lunde, som gleder seg over hver gang han klarer å nå fram til den som ringer inn til krisetelefonen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.