Aksjonsgruppen har fått låne et seil på 10 ganger 13 meter av Hamar kommune for å illustrere høyden hvor Jernbaneverkets anbefalte kulvert går fra åpen til lukket kulvert.

Ifølge Jernbaneverkets planer, skjer det i et område noen meter utenfor bølgebryteren på Åttemetersplanet.

- Vi mener seilet ikke illustrerer hvordan kulvertløsningen vil bli. Dette ser helt annerledes ut i landskapet enn en kulvert vil gjøre. Jeg understreker at Jernbaneverket selvfølgelig ikke har  noe med denne aksjonen eller fremstillingen å gjøre, sier planleggingssjef Lars Eide.


Prøveheising

Selve prøveheisingen skjedde inne på land ved hjelp av to innleide kraner. Aksjonsgruppen, som jobber for det østre traséalternativet med ny stasjon på Vikingskipet, har fått sivilingeniør Gunnar Skjeset til å regne ut kotehøyde på kulverten.

Ordfører Einar Busterud hadde satt som betingelse at aksjonistene fikk bekreftet fra Jernbaneverket at de opererte med korrekte høyder.

Seilet gikk seks meter til værs til kotehøyde 130,8 meter over havet. Aksjonistene hadde trukket fra 1,5 meter for å korrigere for at kulverten egentlig går lenger ut.

Krogsrud syntes det ga en sterk effekt å se seilet seks meter over bakkeplan på Åttemetersplanet.

– Det oppleves som en sterk barriere mellom byen og Mjøsa. Det skal lages en voll, men uansett voll så vil barrieren være den samme, mener Krogsrud.

Nicholas Morton var blant de frammøtte.

– Jeg kom hit for å se, og opplever at dette er helt krise. Når man får denne høyden på kulverten pluss at området skal bebygges med ny bebyggelse i seks-sju etasjer, blir det en massiv barriere mot Mjøsa, sier Morton.

Jernbaneverket opplyser til HA at de har sendt kotehøyden til Nå eller aldri, og at dette er informasjon som ligger i deres dokumenter, som er offentlig tilgjengelig på Jernbaneverkets side. Utover å bidra med denne informasjonen, har ikke Jernbaneverket noe med aksjonen å gjøre. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.