Raustøl er lærer ved den internasjonale linjen (international Baccalaureate) ved Elverum videregående skole. Ett av fagene her heter CAS (Creativity, Activity og Service), og målet med faget er at elevene skal planlegge og gjennomføre prosjekter lokalt og internasjonalt til glede for andre. Og det var her ideen om å digitalisere arkivet for domkoret dukket opp.

Moa Jonsson (18) og Alexander Lohmann (18) har i en lengre periode gått gjennom og organisert seks fulle permer med avisartikler, konsertanmeldelser og konsertprogram fra koret gjennom mer enn 50 år. Moa har fått lære at gode arkiver krever at alle bruker samme system. Men slett ikke alt har vært like enkelt å finne ut av:

– Innholdsfortegnelsen i de første permene fra 60-tallet var skrevet med en håndskrift som var vanskelig å tolke. I de nyeste permene var utklippene satt inn litt mer vilkårlig. Av og til måtte jeg leke detektiv for å forstå alt, forteller hun.

Hamar domkor har ofte hatt samarbeidsprosjekter med Hedmarken symfoniorkester, og der spiller Alexander. Dermed fikk han lære mer om orkesterets historie også.

Det mest frustrerende med jobben deres har vært å tolke små avisutklipp som manglet dato og overskrift, men begge synes de har lært mye om Hamars kulturliv og domkorets historie. Begge to var invitert til domkorets julekonsert 10. desember.

Stine Pernille Raustøl, som selv hadde ei mor som sang i koret mens hun vokste opp og som har mange timer med tegneblokk og rosiner på tilhørerbenken, er veldig fornøyd med jobben elevene har gjort. Nå skal styret for koret vurdere om det kan gjøres tilgjengelig for alle.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.