Det sier Kari Jæger, teamleder for ungdomshelsetjenesten i Hamar kommune. Nå kan alle ungdommer i Hamar i alderen 16 til 19 år få tatt denne vaksinen. Det er påvist at det er ungdom i denne alderen som er mest utsatt for å bli smittet, og Jæger håper på god oppslutning. Vanligvis er det mellom 100 og 150 ungdommer i Hamar som velger å ta vaksinen. Den skal bare tas én gang.

– Vi er spesielt opptatt av at de unge tar vaksinen før russetiden. Det er mange som ungdommer som har meningokokker i halsen uten at de blir syke. Men i russetiden, med mye festing, lite søvn og mye skriking, kan disse gå over i blodet. Da kan sykdommen utvikle seg veldig fort og rundt 10 prosent av de som får sykdommen dør av den, sier Kari Jæger. Ungdommer som skal utdanne seg i USA må ta vaksinen.

Helsesøster Randi T. Grøndalen opplyser at skremselen etter svineinfluensavaksinen gjorde at færre ville vaksinere seg noen år etter. Hun understreker at vaksinen mot hjernehinnebetennelse er en annen vaksine.

Oda Victoria Øverby, tredjeklassing på Hamar katedralskole, har allerede tatt vaksinen.

– Jeg er litt redd for vaksiner, men mamma pushet meg og syntes det var viktig. Det gikk veldig fint, sier hun.

Venninnen Nikoleta Trajkovic har ikke tatt den ennå, men skal gjøre det i denne runden.

Vaksinen koster 500 kroner, det er fastsatt sentralt. Helsesøstrene tar ikke noe ekstra for å sette den. De som vil ta vaksinen må melde seg på innen 8. februar på Hamar kommunes hjemmesider. Vaksinene blir satt 27. februar og 8. mars.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.