Det sier Mats Johansen, Markus Hovde og Sandra Håkonsen, alle tre russ på Storhamar videregående skole til våren. De har bestemt seg for å ta vaksinen og håper de kan påvirke medruss til å gjøre det samme. Vaksinen er frivillig, og den koster 500 kroner, vel å merke hvis den blir satt på dagene som er satt av til vaksine av russen – 26. februar og 5. mars. Påmeldingsfristen er 12. februar.

Helsesøster Kari Jæger synes det er nedslående få som velger å ta vaksinen, selv om man vet at russen kan være spesielt utsatt for å få smittsom hjernehinnebetennelse.

–Vi kan ha meningokokkbakteriene bak i halsen uten å bli syke. Men i russetida blir det gjerne lite søvn, mye hoing og heshet, tett samvær med andre, alkohol og deling av flasker. Da kan bakterien gå over i blodbanene og derfra kan sykdommen utvikle seg veldig fort, sier Jæger.

De første symptomene på hjernehinnebetennelse kan forveksles med fyllesyke eller utmattelse.

– Men får man feber og frostrier er det definitivt ikke fyllesyke. Da er det viktig å ta kontakt med helsepersonell fort, advarer helsesøster Ingeborg Lindstad Børresen.

Årets russedåp er 12. april, men for enkelte er russetida allerede i gang. Det har allerede vært samling i Sälen, senere følger Fredriksten, Tryvann og Lillehammer. Noen tar også turen til Stavanger. Smittsom hjernehinnebetennelse og vaksine er ikke noe tema blant ungdommene som har en travel, men artig, tid foran seg.

– Men når det kommer opp, så reagerer vi hvis det er noen som sier at de ikke skal ta vaksinen, sier Sandra Håkonsen. Hun skal selv til USA i sommer og ble gjort oppmerksom på at hun faktisk må ha denne vaksinen hvis hun for eksempel skal studere der.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00