Fredag var Ingrid Wilberg Arnesen i Forskerfabrikken på Hamar-besøk, og da inviterte hun noen av barna som er interessert i sommerskolen til å teste ut noen av eksperimentene. I løpet av en halvtime var Jarl Heier (11), Erik Ruud-Elvsveen (10), Linus Solbakk Amundsen (10) og Julie Solbakk Amundsen (10) enige om at forskning slett ikke er kjedelig.

Først fikk de prøve å lage såpebobler inni såpebobler når de blandet Zalo, vann og glyserol. Men det artigste var nok likevel å lage «vulkanutbrudd»med eddik, konditorfarger, noen dråper Zalo og natron.

– Se, nå begynner det å boble. Nå kommer det opp av flaska, og det slutter ikke heller, jubler Julie.

Forskerforsøket ble avslutta med at de fikk lage armbånd av perler som går fra å være hvite innendørs til å få masse farger når de kommer ut i lyset. – Kult, syntes ungene. Forskerfabrikkens sommerskole arrangeres på Katta i uke 26,32 og 33 og går over fem dager hver uke. Årets sommerskole er den samme som i 2015.

– Interessen her i Hamar har vært stor helt siden vi startet. I fjor var det fullt alle tre ukene og det var faktisk ventelister, sier Ingrid Wilberg Arnesen.

Oppskrift på vulkanutbrud

Vil du prøve å lage vulkanutbruddet hjemme? Det du trenger er vanlig eddik, konditorfarge (gjerne blanding av rødt og gult), natron og Zalo. Blandingen du trenger er slik:

0,5 dl eddik (vanlig 7 %)

konditorfarge

noen dråper Zalo

3 toppede teskjeer natron

Hell det på en flaske (bruk en trakt, eventuelt lag en trakt av papir for å få natron oppi). Bland ved å riste flasken forsiktig). Etter kort tid ser du at det begynner å boble i flasken, og så er vulkanutbruddet i gang. Hvis du graver ned flaska i sand (det må du gjøre klart på forhånd), vil det se enda mer ut som et vulkanutbrudd. Lykke til!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.