Fredag var Ingrid Wilberg Arnesen i Forskerfabrikken på Hamar-besøk, og da inviterte hun noen av barna som er interessert i sommerskolen til å teste ut noen av eksperimentene. I løpet av en halvtime var Jarl Heier (11), Erik Ruud-Elvsveen (10), Linus Solbakk Amundsen (10) og Julie Solbakk Amundsen (10) enige om at forskning slett ikke er kjedelig.

Først fikk de prøve å lage såpebobler inni såpebobler når de blandet Zalo, vann og glyserol. Men det artigste var nok likevel å lage «vulkanutbrudd»med eddik, konditorfarger, noen dråper Zalo og natron.

– Se, nå begynner det å boble. Nå kommer det opp av flaska, og det slutter ikke heller, jubler Julie.

Forskerforsøket ble avslutta med at de fikk lage armbånd av perler som går fra å være hvite innendørs til å få masse farger når de kommer ut i lyset. – Kult, syntes ungene. Forskerfabrikkens sommerskole arrangeres på Katta i uke 26,32 og 33 og går over fem dager hver uke. Årets sommerskole er den samme som i 2015.

– Interessen her i Hamar har vært stor helt siden vi startet. I fjor var det fullt alle tre ukene og det var faktisk ventelister, sier Ingrid Wilberg Arnesen.

Oppskrift på vulkanutbrud

Vil du prøve å lage vulkanutbruddet hjemme? Det du trenger er vanlig eddik, konditorfarge (gjerne blanding av rødt og gult), natron og Zalo. Blandingen du trenger er slik:

0,5 dl eddik (vanlig 7 %)

konditorfarge

noen dråper Zalo

3 toppede teskjeer natron

Hell det på en flaske (bruk en trakt, eventuelt lag en trakt av papir for å få natron oppi). Bland ved å riste flasken forsiktig). Etter kort tid ser du at det begynner å boble i flasken, og så er vulkanutbruddet i gang. Hvis du graver ned flaska i sand (det må du gjøre klart på forhånd), vil det se enda mer ut som et vulkanutbrudd. Lykke til!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00