• Forbildet: Drömparken i Enköping ved Uppsala er forbilde for det 150 meter lange staudebedet i Strandgateparken som er under opparbeidelse.

Svenske byer er helt rå på beplantning og blomsterprakt i offentlige parker.

Nå har parketaten i Hamar kommune innledet et samarbeid med parkforvaltere i den svenske byen Enköping ved Uppsala.

Se det svenske staudebedet her.

Hjelp fra Sverige

Dette har ført til at svenske Stefan Mattson skal hjelpe Hamar kommune til å etablere et 150 meter langt staudebed på plenen mellom den nye lekeplassen i Strandgateparken og jernbanelinja.

Anleggsgartnerfirmaet Schølberg & Tomre er allerede i gang med å opparbeide det 150 meter lange bedet, og jorda er ankommet parkeringsplassen ved Vikingskipet for å bli tilkjørt.

Holdt kontakten

Pådriver og initiativtaker er Anne H. Midtveit, som er forvalter for park, idrett og friluftsliv i Hamar kommune.

Midtveit kjenner Mattson fra flere år tilbake, ettersom han har vært i Hamar for å holde kurs. Så har de holdt kontakten, og med tilbakeføringen av Strandgateparken fra parkeringsplass til park, var tiden inne for litt svensk inspirasjon.

Fargeprakt

Mattson er nå i ferd med å planlegge bedet og hvilke staudesorter som skal plantes.

– Vi vet ikke hvor mange sorter det blir ennå. Vi planlegger noen høye sorter i bakkant for å dekke skråningen mot jernbanen. Ellers er tanken at blomstringen skal foregå gjennom hele sesongen, sier Midtveit.

Selve jorda har kommunen fått sponset avjordprodusenten Hasselfors Garden, som på sin side vil bruke bedet som visningsbed. Det er kommuneentreprenøren som skal ha ansvaret for å stelle bedet. Utplantingen av stauder vil starte til våren.

Nå kommer konglene

Midtveit tror bedet sammen med den nye lekeplassen som nylig vil skape en fin helhet, og gjøre det enda mer attraktivt å oppholde seg i parken. Bedet skal strekke seg helt bort til jernbaneundergangen til Brygga, slik at den også blir penere.

Dersom området viser seg å bli berørt av jernbaneutbyggingen, vil bedet måtte fjernes, men det er uansett mange år til, og kostnaden for kommunen overkommelig. Parketaten tar kostnadene til opparbeidelse og drift innenfor dagens økonomiske rammer.

I løpet av kort tid skal for øvrig siste krone på verket settes på lekeplassen. Kunsten som har fått støtte fra kunstfondet i Sparebanken Hedmark, «Kongler» av Marit Justine Haugen, skal snart løftes på plass i hjørnet ved Basarbygningen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00