Men rask reaksjon fra ingeniørene Torgeir Vea og Kari Reistad i Hamar kommune gjør at hundrevis av ansatte i industriparkene på Trehjørningen kan puste lettet ut – hvis de i det hele tatt aner hvor sterke krefter det er i ei flomstor Flagstadelv.

– Over 5.000 kubikk med elvestein kom rumlende nedover elva i flommen 18. mai. På elvesletta på Trehjørningen bremses farten på elva og der ble tonnevis med stein liggende som propper på flere steder i elva, forteller Torgeir Vea i teknisk drift i Hamar kommune.

Truet med industrien

Hamar kommune er grunneier på sørsiden av elva og Sirkula på nordsiden. Vea fikk raskt klarsignal fra regionale myndigheter til å sette inn strakstiltak i elva.

– Derfor jobber en 30 tonns gravemaskin nå i flere dager med å fjerne proppene med over 5.000 kubikk elvestein. Hvis proppene hadde blitt liggende og mye nedbør hadde kommet, ville elva gått over sine bredder og oversvømt industriområdene på begge sider av elva, sier Vea.

Sivilingeniør Kari Reistad i Hamar kommune har lang fartstid fra Norges Vassdrags- og Energivesen (NVE).

– Vi ser at flomvernet i Flagstadelva må styrkes på sikt. Men dette er et stort prosjekt, sier Reistad.

Det har Ringsaker kommune god erfaring med. Prisen på flomsikringen langs Brumunda gjennom Brumunddal nærmer seg 100 millioner kroner.

Gravd i elvebredden

Med store bedrifter som Posten, Sirkula og Eidsiva liggende på elvesletta på Trehjørningen må Flagstadelva temmes i flomperioder.

Så sterke var kreftene i elva 18. mai at vannet gravde dypt inn i elvekantene. Flomsikringene som ble bygd i 1938, sliter med virkningene av klimaendringene.

– Siden 2000 har vi sett stadig hissigere flommer og stadig større nedbørsmengder. Snøsmelting og kraftig nedbør kommer tidligere enn det som var tilfellet for noen år siden, sier Torgeir Vea.

Mer regn i vente

Og en titt på værvarslet de neste dagene tyder på at Hamar kommune og Vea handlet i tide. Det er meldt betydelig nedbør på Hedmarken.

Vannstanden i Flagstadelva er allerede ganske stor. Det haster derfor med å fjerne de svære ansamlingene med elvestein på elvesletta ved Trehjørningen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00