Et nytt og tidsriktig kirkeorgel har stått øverst på ønskelista til Kirkelig fellesråd og kirkeorgelkomiteen. Usikker plan for finansiering har så langt satt stopper for videre planlegging. Men nylig falt finansieringen på plass. Hamar kommune garanterer for låneopptak på 10 millioner kroner. Hamar kirkelige fellesråd får årlig overført to millioner kroner.

– Vi mener at vi nå har sikkerhet god nok til å sette i gang, sier kirkeverge Daniel Flugstad.

Kostnadsrammen for det nye orgelet er satt til 10 millioner kroner. Kirkeorgelkomiteen, som i lengre tid har samlet inn penger til nytt orgel, vil fortsette arbeidet. Komiteen har hatt som mål å samle inn to millioner kroner.

INNSAMLING

– Nå har vi større sikkerhet for prosjektet. Dermed kan vi love at alle som bidrar med penger, får «sin bit» av kirkeorgelet, sier domkantor Trond Våge som er veldig glad for at Kirkelig fellesråd nå prioriterer kirkeorgel så høyt at de vedtar igangsetting.

I 2018 vil gå med til detaljer og spesifikasjoner rundt anbudsrunden. Her er Våge og Flugstad helt enige: De skal bruke god tid på å planlegge et orgel som passer akkurat til Hamar domkirke. Det betyr at de må tilbake til planene som ble laget for orgelet i 1925. Da var det 1600-talls klassiske prinsipper som ble fulgt. Ombyggingen av orgelet i 1966 var langt fra vellykket, og det er disse feilene de har slitt med i alle årene etterpå.

Nytt gulv

Daniel Flugstad håper at innbyggerne i Hamar, og ikke minst næringslivet, vil bidra med penger i innsamlingen.

– Vi håper at folk vil verdsette et nytt orgel og bli med på spleiselaget. Dette kommer hele byen til gode, sier han.

2018 blir et spennende år for Hamar domkirke på flere måter. I løpet av året skal det slitte gulvet i kirken erstattes med 30 mm heltre eikegulv. Det kommer til å bli en merkbar endring, men også nytt gulv må tas med i beregningen når det nye orgelet skal planlegges.

Det er beregnet å ta 8–10 måneder å bygge et nytt orgel med totalt 42.000 piper. I tillegg vil det ta rundt fire måneder å installere orgelet. I denne perioden blir det med andre ord ikke orgelmusikk i kirken, men Trond Våge mener at kirkerommet likevel kan brukes mens arbeidet arbeidene pågår.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.