Høyden på sporet er sentral, både på grunn av kulvertens høyde og høyden på brua som atkomst til Espern-området i den andre enden.

I sitt brev til kommunaldepartementet 31. januar i år, skriver Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) at de må ta hensyn til 200-årsflom som i Mjøsa er angitt til kote 128 meter over havet der det må tas hensyn til bølger, og kote 127,5 ellers.

Arealplanlegger Tone Wabakken i Hamar kommune skriver i en e-post til departementet at Bane Nor er noe upresise i sin formulering.

– 200-årsflom i Mjøsa er beregnet til kote 126,64. Det er vanlig å legge til 0,5 meter for usikkerhet i beregninger og eventuelt 0,5 meter for bølgeeffekt der det er aktuelt, skriver Wabakken.

Hun skriver også at det ikke er lovpålagt å legge 200-årsflom til grunn for planlegging av jernbane og veg.

I e-postkorrespondansen har Hilde Smestad hos Fylkesmannen i Hedmark sakset noe fra Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) høringsuttalelse, hvor de ikke stiller absolutte krav til sporhøyde. De mener at hvilken risiko som skal aksepteres for jernbanesporet må vurderes opp mot materielle og økonomiske konsekvenser ved flom.

– Hvilken risiko som aksepteres og hvilke sikkerhetsmarginer en til slutt legger til grunn må imidlertid veies opp mot andre samfunnsinteresser og samfunnshensyn, ifølge NVE.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.