HA har snakket partimedlemmer som sier rett ut at Morten Aspeli er politisk død i Arbeiderpartiet dersom han stiller til ny nominasjon.

Medlemsmøtet i Arbeiderpartiet vedtok med stort flertall at partiet skulle gå for vest med kulvert. Likevel gikk Aspeli, som var ordførerkandidat og ordfører i forrige periode, ut og sa at han ville stemme for øst.

Dro med seg flere

Analysen til sentrale partifolk er at Aspeli dermed dro med seg flere i Arbeiderpartiet til å stemme for øst.

I kommunestyrets behandling av jernbanesaken onsdag kveld, stemte hele Aps gruppe subsidiært for øst, etter at vest falt med 14 mot 25 stemmer, slik HA spådde onsdag.

Gruppeleder Grete Solli (Ap) kom med en stemmeforklaring.

– Vi stemmer ikke ja til øst for å gi et sterkest mulig signal til statsråden, men fordi vil blir nedstemt på vest og øst er vårt alternativ nummer to. Statsråden vil få hele vedtaket, og klar beskjed om at 14 representanter stemte for vest for kulvert, sier Solli.

Illojal

Arbeiderpartiet er et parti som belønner lojalitet, og Aspelis opptreden blir sett på som det motsatte. Mange partimedlemmer sier at de er skuffet. Selv skjønner Aspeli at han har utfordret flertallet i partiets medlemsmøte.

– Men jeg er også trygg på at Hamar Ap har takhøyde for at det kan være ulike meninger, sier Aspeli.

– Tror du at dette kan påvirke dine sjanser i en nominasjon dersom du vil fortsette i politikken?

– Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt oppe i denne vurderingen. Det har vært en krevende situasjon. Min egen politiske framtid har jeg ikke tenkt på, sier Aspeli, som er inne i sin fjerde periode i lokalpolitikken.

– Kunne du ha flagget ditt standpunkt for øst tidligere?

– Jeg har vurdert så mange sider av saken, og flagget ikke standpunktet før det var modent, sier Aspeli.

– Mange mener det med onsdagens vedtak er stor sjanse for at dobbeltspor gjennom Hamar blir utsatt på ubestemt tid. Hva tenker du om det?

– Det er jeg uenig i. Vi har en viktig jobb å gjøre politisk, og den hadde vi måtte gjort uavhengig av trasévedtak, sier Aspeli, som ikke har bestemt seg for om at han vil fortsette i politikken.

– Hvis jeg kommer til at jeg vil gå for en femte periode, får tiden vise om saken har hatt noe å si for meg, sier Aspeli.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.