• SPRAYER: Ida Ruud-Elvsveen (8) fyller lerretet, under veiledning av gatekunstneren Rodrigo Lisboa, kjent som Peacetu.
    FOTO: Trygve Norum-Lunås
  • GATEKUNSTNER: I sin kunst henter Rodrigo Lisboa mye inspirasjon fra strandlivet og dykkingen har opplevde i oppveksten i Brasil.
    FOTO: Trygve Norum-Lunås

På kveldstid tirsdag og onsdag denne uken har forbipasserende ved Stortorget i Hamar sentrum kunnet vitne - og bidra til - skapelsen av kunstverkene. Ved hjelp av malingsspraybokser, og under veiledning av den brasilianske gatekunstneren Rodrigo Lisboa, som går under kunstnernavnet "Peacetu", skal totalt fem store lerreter fylles med former og farger, før de henges opp i kulturhuset.

Blant de som tok muligheten og grep sprayboksen var 13 år gamle Christian Nordhagen Holtet.

- Det var moro! Jeg har faktisk prøvd å male med spraybokser én gang tidligere, på Stoppested Verden, sier Holtet.

Siste sjanse til å bidra

Involvert i både Stoppested Verden og dette "Street Art"-prosjektet er programansvarlig ved Hamar kulturhus, Mocci Ryen. Hun forteller at ideen bak prosjektet er å involvere byens innbyggere i utsmykningen av kulturhuset.

- De fem lerretene vil totalt utgjøre et kunstverk på 7x2 meter, og skal henges på veggen i underetasjen, i rommet hvor blant annet Janitsjarskolen øver. Vi har invitert alle som øver i kulturhuset til å delta, og ønsker også at andre skal få muligheten, sier Ryen.

Hun oppfordrer alle som vil delta i prosjektet til å ta turen innom Stortorget på torsdag kveld.

- Vi ønsker at enda flere skal delta, og alle som vil være med og sette preg på kunsten har muligheten også i morgen, torsdag, som er siste dag. Da vil vi være her fra klokken halv fem til åtte, sier Ryen.

LES OGSÅ: Ga ungdomsskolen en ansiktsløftning

Inspirasjon fra under havoverflaten

Kunstneren Rodrigo Lisboa, som har hovedansvaret for å pryde lerretene, forteller at han trekker på inspirasjon fra strandlivet og dykkeerfaringene han hadde under oppveksten i Brasil.

- Jeg liker best å male med frie tanker, uten en fastsatt plan. Jeg vokste opp ved stranden, og brukte mye tid i vannet som liten. Mye av det jeg lager er inspirert av alle fargene og skapningene man kan se under vann, forteller Lisboa.

Håper å pryde Hamars byrom

Gatekunstneren har selv vært delaktig i flere kunstprosjekt rundt om i både Norge og andre steder i verden, og håper at han snart kan komme tilbake til Hamar for også å pryde byens gater.

- I byer som Fredrikstad, Bodø, Stavanger, Skien, og mange flere, har de startet gatekunstprosjekter, hvor kunstnere fra hele verden kommer for å bidra. Jeg ser mange gode muligheter og tomme vegger i Hamar, som jeg gjerne fyller med kunst, om jeg får muligheten, sier Lisboa.

Også Mocci Ryen tror gatekunst kan være et positivt bidrag til Hamars vegger.

- Det er mange arealer for det i Hamar, og også et behov for å fremheve det smykket som byen er, sier Ryen.

LES OGSÅ: Vil ha gatekunst på flere steder i Hamar

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.