• VENNSKAP: Smiso-brukerne forteller om respekt og sosialt samhold. – Jeg har fått venner for livet, sier Emma Louise Fornebo Enger (i midten).

De siste ukene har det vært skrevet utallige saker om Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Politikere og maktpersoner har i tur og orden fått uttale seg om økonomisk rot og dårlig ledelse.

En gruppe som ikke har fått like mye oppmerksomhet, det er brukerne. Lørdag møtte vi tre unge kvinner som har fått helt avgjørende hjelp. Alle er de utsatt for overgrep, og alle er de bekymret for en hverdag uten Smiso.

– Smiso gir en type hjelp og omsorg man ikke får noen andre steder. Jeg ble nærmest dratt med opp dit da jeg var innlagt på Sanderud. Det var veldig skummelt i starten, men plutselig følte jeg meg mye mindre alene.

Det sier Emma Louise Fornebo Enger (22) fra Stange. Hun er svært takknemlig for all den gode hjelpen hun har fått.

– På Smiso trenger man ikke henvisning; man kan komme og gå som man vil. Man får alltid noen å prate med, uansett om man har en god eller dårlig dag. De ansatte har unik kompetanse og forståelse; de vet at man ikke blir «frisk» etter overgrep.

Omsorg og kjærlighet

Lill Regine Nilsen Skaug (21) fra Gaupen er enig.

– Smiso har reddet meg fra mange innleggelser. De ansatte gir meg så mye omsorg og kjærlighet, noe jeg ikke opplever på samme måte i helsevesenet, sier hun.

Brukerne roser også det sosiale tilbudet, som blant annet innebærer hockeykamper og turer til Tusenfryd. Et annet viktig element er at man møter kjente fjes.

– Når man har opplevd svik er det krevende å bygge tillit. Det har derfor vært positivt å kunne møte ansatte man kjenner godt, og som har vært der hele tiden. Stabilitet er veldig viktig, sier Enger.

Fikk hjelp – ble sykepleier

Anne Helene Nodeland (32) fra Hamar fikk sitt første møte med Smiso i 2007. Noe motvillig ble hun «dratt opp trappa», som hun selv beskriver det.

– En klok person på Sanderud hadde hørt positive ting om senteret. Jeg gikk med på å teste det ut, mest for å være «snill pike» og gjøre som jeg fikk beskjed om. I ettertid er jeg veldig glad for at jeg takket ja, sier hun.

Nodeland sier Smiso hjalp henne med å røske opp i problemene som lå begravd i mørket.

– Tidligere drev jeg bare med brannslokking for å lindre symptomer. Behandlerne turte ikke ta tak i roten til problemene. Takket være Smiso har jeg klart å ta utdanning og få meg jobb som sykepleier, sier hun.

På spørsmål om hva Smiso har betydd, svarer de tre samstemt og uten å nøle:

– Smiso har reddet livene våre!

LES OGSÅ: – Freidige politikere gir oss en stemme vi overhodet ikke kjenner oss igjen i.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.