Den tidligere håndballtreneren innså at han trengte hjelp til å komme seg opp av sofaen etter at han hadde gjennomgått behandling for kreft. Det var datteren hans som oppdaget at Frisklivssentralene og kreftkoordinatorene i Hamar og Stange inviterte til mestringskurs. Akkurat da ble det gjort en ekstra innsats for å få med menn. Knut ble med og angrer ikke på det. Etter kort tid kom tiltakslysten tilbake, han måkte på huset og tok på seg måking for andre også!

– En ting er treningen. Men like viktig er det å møte andre i samme situasjon som en selv, sier Kjønningsberg.

Brede Grønvold, som gikk på samme kurs er skjønt enig: – Vi avsluttet med en lang kaffepause hver gang, og vi snakket ikke sykdom i det hele tatt.

Ilze Tole startet på kurs allerede mens hun gikk i behandling og mener at det hjalp henne å holde formen noenlunde ved like.

Gratis kurs

Over nyttår starter to nye treningskurs med plass til totalt 35 deltakere bosatt i Hamar eller Stange. Kursene er gratis og påmeldingsfrist er 14. desember. I tillegg er det temakurs på kveldstid. En kan velge om en vil melde seg på både trenings- og temakurs. Temakurset holdes på kveldstid og tanken er at det skal bli lettere å ha med pårørende eller en venn som kan få informasjon.

– Jeg føler at familien har fått en helt annen forståelse for sykdommen og for plagene i etterkant etter dette temakurset, sier Knut Kjønningsberg.

Det er tredje året Frisklivssentralen og kreftkoordinatorene samarbeider om mestringskursene med støtte fra Fylkesmannen i Hedmark. Kurset som starter over jul er det 10. i rekka. Det hele startet med et spørsmål om det fantes et tilrettelagt treningstilbud for mennesker som var rammet av kreft. Det gjorde det ikke.

Fysioterapeut og prosjektleder Stine Kirkevik opplyser at de har fått gode tilbakemeldinger på kursene de har holdt. Faktisk er det slik at kursene som holdes her blir lagt merke til flere steder i landet som ikke har tilsvarende tilbud.

Trygg starthjelp

Kursene som starter etter jul bygger på de erfaringene de har gjort underveis.

– Det skal være trygg og god starthjelp. Da er det fint å ha med fagpersoner når en skal bli kjent med og trene med en ny kropp, sier Stine Kirkevik med henvisning til kreftkoordinatorene Marte-Lille Solstad, Hamar og Unn Torill Tveitane, Stange. De understreker at det ikke er lett å komme i gang med en kropp som kanskje er annerledes etter kreftbehandling. Men etter mestringskursene har de sett mange eksempler på at det hjelper å være flere i samme situasjon.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.