Jonas var en av mange andreklassinger fra Lovisenberg og Solvang skole som tirsdag morgen var på Hedmarksmuseet for å forberede jul på gamlemåten. Og vi hørte ikke en eneste andreklassing som sa «gidder ikke» når de fikk skure golv, vaske klær på vaskebrett, male kjøtt og steke kjøttboller, støpe lys, koke smultringer, hogge ved eller lære å strikke. Derimot gikk de fra rom til rom med et bredt smil rundt munnen og klar for nye utfordringer. Det aller meste opplevde de for aller første gang.

På alle postene er det ansatte på museet eller frivillige hjelpere som viser hva som skal gjøres. Flere av dem har vært med som frivillige gjennom mange år:

– Dette er en trivelig førjulstradisjon. Det er så fint å komme hit for å hjelpe til, og de er så ivrige, sier Ragnhild Dammen, mens Dylan Twiddy skrubber skjorta til presten.

– Jeg har prøvd sånn før, hos bestemor, forteller han.

Men det var slett ikke mange av elevene som hadde sett støping av lys før, og syntes det tok fryktelig lang tid før det ble noe ordentlig lys av det.

Rundt 300 andreklassinger har deltatt i «Barn i Prestgarden» og har blitt med rundt 100 år tilbake i tid i førjulsstria.

–Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, sier Asbjørg Einvik Vestli på museet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.