- Alt! Ganske enkelt; alt sammen!

Det svarer Jónas Einarsson (60) når HA spør om hvor stor del av æren for Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark (OCCI) som skal tilskrives Utstillingsplassen Eiendom AS.

Den islandskfødte legen som er administrerende direktør i Radforsk (Radiumhospitalets forskningsstiftelse) gjentar det gjerne:

- Uten Terje Haugan og Tron Sanderud hadde ikke noe av dette blitt realisert!

ELEVER OG HVITE FRAKKER

HA blir tatt i mot av en strålende opplagt Radforsk-sjef i hjørnekontoret som vender ut mot Ringvegen i Oslo. På nabotomta til Radiumhospitalet - og knyttet sammen med en gangbro - er det satt opp tre bygg som huser OCCI og en videregående skole.

Utstillingsplassen Eiendom (UPL) i Hamar eier en drøy firedel av komplekset som sto ferdig for to år siden. Obos, SIVA og Radforsk er de andre eierne.

Største leietaker er Ullern videregående skole med 1.000 elever fordelt på 14.000 kvadratmeter.

Resten er leid ut til Oslo Cancer Cluster Inkubator, Kreftregisteret, Radiumhospitalet og noen titalls bedrifter.

Internasjonal oppsikt

Det er denne blanding som gjør senteret unikt i hele verden:

- Det finnes større forskningssentre på kreft flere steder. Men ingen plasser i hele verden har man en slik blanding av alt fra skoleelever og gründerbedrifter til kreftbehandling og ledende forskere på én og samme flate.

Det sier Jónas Einarsson.

På HAs rundtur får vi se hvordan elever ved den videregående skolen går side om side - og blant annet deler kantine - med forskere og bedriftsetablerere.

- Da vi nylig fikk topp akkreditering som forskningssenter ble det vektlagt at vi har den videregående skolen og næringsutvikling sammen. Vi har besøk fra hele verden som vil lære av oss. OCCI har markert seg internasjonalt, sier Einarsson og gjentar:

-Det kan vi takke et knippe hamarsinger for!

Sjefen Var Døden nær

Han ble selv syk av prosessen.

Mens Einarsson kunne nøye seg med en «timeout» på grunn av stresset så medvirket alle problemene til at administrerende direktør Tron Sanderud (65) i UPL fikk et alvorlig hjerneinfarkt.

- Usikkerheten rundt storprosjektet i Oslo bidro ganske sikkert. Jeg har aldri opplevd maken til problemer i en byggeprosess, sier Sanderud til HA.

Lindetrær og finanskrise

Arbeidet med prosjektet startet for over ti år siden da UPLs storeier, Terje Haugan (71), og en forretningspartner i Oslo snakket om et noe mindre Oslo-prosjekt

Sentralt var Ullern videregående skole - nærmeste nabo til Radiumhospitalet - på omkjøringsvegen gjennom Oslo.

Haugan og partnerne tilbød seg å rive skolen og sette opp et langt større bygg med utleie til både skolen og miljøer tilknyttet Radiumhospitalet. Oslo kommune sa ja, men sa nei da utbyggerne krevde høyere leie på grunn av renteutviklingen etter finanskrisen. Først etter flere runder med forhandlinger - der Haugan & Co. hadde fått med Obos som forretningspartner - sa kommunen ja.

- Obos ble nøkkelen til suksess, sier Haugan nøkternt til HA.

titalls millioner i spill

Da alt så ut til å rakne lå UPL alene an til å tape 30 til 40 millioner kroner. Forretningspartner Radforsk lå an til å tape noen titalls millioner kroner - delvis gjennom lån fra Radiumhospitalets legater.

- Vi fikk en ledende rolle, hadde prosjektledelsen og styrte det meste fra kontoret på Hamar fordi vi er ganske gode til å legge til rette for store bygg. Vi er gode på å realisere slike ting, sier Haugan.

Han er ekstra glad for at flere selskap på Hamar fikk oppdrag i prosjektet som kostet i overkant av én milliard kroner.

Forbereder nytt byggetrinn

Det 36.000 kvadratmeter store bygget - om lag det dobbelte av Hamars kulturshus - er nå overfylt.

Nå har Utstillingsplassen og medeierne planene klare for et byggetrinn nummer to. Dette skal bli på 10.000 kvadratmeter.

Med nybygg til 400 millioner er samlet pris på 1,5 milliarder kr.

Den unike blandingen

Flere titalls bedrifter, alle tett knyttet opp til kreftforskning og medisin, er på plass. Flere står i kø for å slippe inn i det unike miljøet:

- Hvert lokale må tilpasses leietakerne. Et firma som produserer radioaktivt stoff som brukes i kreftbehandling trenger vegger og gulv som er halvannen meter tykke, sier Haugan og legger til:

- Nå bruker vi lærdom herfra til et større sykehusbygg i Stockholm. Det er morsommere å bygge noe slikt enn kjøpesentre...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.