Landets kommuner rapporterer årlig inn nøkkeltall fra sin drift til Statistisk sentralbyrå. Der legges alle nøkkeltallene inn i Kostra-databasen. Tallene for 2017 er nå endelig godkjent.

Basert på disse tallene, tar Huseiernes Landsforbund årlig ut tall for saksbehandlingstid og byggesaksgebyr, og rangerer deretter kommunene.

Gamle saker hang

Byggesaksavdelingen i Hamar kommune kom spesielt dårlig ut i 2015. Da var det kun Gamvik kommune i Finnmark som hadde lenger behandlingstid på byggesaker.

Årsaken til dette var blant annet at gamle, for lengst avsluttede byggesaker i Hamar «hang igjen» i systemet, og gjorde at saksbehandlingstiden så lenger ut enn den var i virkeligheten.

Forbedret praksis

Dette var noe som ble tatt tak i Hamar i 2016.

I 2016 brukte byggesak i Hamar kommune i gjennomsnitt 45 dager på å fatte et vedtak på en rammesøknad.

Saksbehandlingstiden i 2017 for etttrinnssøknader med 12 ukers frist var i fjor 32 dager, som altså er ned 13 dager fra 2016.

Ringsaker kommune er vinneren på Hedmarken, med gjennomsnittlig 20 dagers saksbehandlingstid, 30 dager mindre enn i 2016. Verken Løten eller Stange kommune har oppgitt sine saksbehandlingstider.

Jevnt på Hedmarken

Huseiernes Landsforbund er også opptatt av gebyrstørrelsen, og der varierer det mye mellom kommunene.

Fra 0 kroner i Krødsherad, til 46.100 kroner i Røyken kommune. Her tas det utgangspunkt i standardgebyret for oppføring av en 200 kvadratmeter stor enebolig.

Hamar er dyrest på Hedmarken, med 16.000 kroner, men Ringsaker følger tett etter med 15.000 kroner. Stange oppgir sitt gebyr til å være 14.000 kroner og Løten på 10.750 kroner.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.