Hedmark og Oppland fylkeskommuner sysselsetter totalt 4.000 personer. Selv om Hamar får hovedsetet for Innlandet fylke, har forhandlingene ført til at Lillehammer beholder mange fylkeskommunale arbeidsoppgaver: Kulturadministrasjonen plasseres på Lillehammer, herunder fylkesbibliotek, idrett og friluftsliv. Kulturarv og fylkesarkiv legges til Lillehammer, samt kollektivtransport og oppgaver knyttet til jernbane. Fagskolen Innlandet blir liggende på Gjøvik.

– Ingen er tapere

– Ingen skal direkte bli oppsagt som følge av sammenslåingen, men man påregne endringer i jobbinnhold og arbeidssted, sier Hedmarks fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap).

Han er glad for at Hamar til slutt ble valgt som hovedsete. Her vil den politiske og administrative ledelsen holde til. Videregående opplæring, vegadministrasjon, næring, folkehelse, planavdeling og økonomi og kommunikasjon er blant fagmiljøene som legges til Hamar (se grafikk).

– Vi har tapt noe, og vi har fått noe. Funksjonsfordelingen ivaretar hele fylket. Ingen er taper, alle skal bli vinnere til slutt, sier Sveen.

Hvor mange til overs?

Opplands fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) understreker at de aller fleste fylkeskommunale arbeidsplassene vil være der de er i dag. Det gjelder alle som jobber ute i de videregående skolene, som teller over 3.000 av de totalt 4.000 stillingene i Innlandet fylke.

– Selve sentraladministrasjonen i fylket utgjør bare en tiendedel av totalt antall ansatte. På fylkeshuset i Lillehammer er vi i dag rundt 230 personer, opplyser Hagen.

Mindre byråkrati og en slankere stab er et av målene for hele regionreformen, men ingen vil foreløpig anslå hvor mange stillinger som blir overflødig når Hedmark og Oppland slås sammen.

Naturlig avgang

– Det vil prosessen videre vise. Først og fremst er det på ledernivået det kan bli overflødige stillinger. Det er en del som pensjonerer seg framover, og vi må aktivt bruke muligheter som byr seg ved naturlig avgang for å bygge en effektiv fylkeskommune, sier Sveen.

Politisk organisering har også vært tema for forhandlingsutvalget. Her er det Opplands-modellen som blir gjeldende. Hedmark har siden 2003 hatt parlamentaristisk styreform, som innebærer en «fylkesregjering», men denne ordningen blir nå vraket til fordel for formannskapsmodellen.

57 i fylkestinget

Opposisjonen i Hedmark har følt at de har levd i «skyggenes dal», uten særlig mulighet til å påvirke politikken.

– Formannskapsmodellen involverer opposisjonen på en helt annen måte. Den skaper dialog i stedet for kamp. Demokratiet har forvitret litt med parlamentarismen i Hedmark, så dette er vi glad for, sier Rune Øygarden (H).

Innlandet fylkesting vil telle 57 personer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.