• VOKSER MEST: Hamar kommune og ordfører Einar Busterud gleder seg over 478 nye innbyggere i for. FOTO: CHRISTIAN BERGHEIM
  • IKKE SOVEBY: Ordfører Nils Amund Røhne. ARKIVFOTO

I fjor økte folketallet i Hamar med hele 478 viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ved årsskiftet hadde Hamar kommune 30.598 innbyggere.

** Til sammenligning hadde mjøsbyen Gjøvik 30.319 innbyggere og mjøsbyen Lillehammer 27.781 innbyggere.

VEKST I RETT TEMPO

Innbyggertallet i Hamar vokste med 1,6 prosent i fjor:

** Det er langt mer enn Lillehammer (1,1 prosent), Gjøvik (0,6 prosent) og ikke minst landsgjennomsnittet (0,9 prosent).

– Dette er den beste folkeveksten. Samlet sett har den aldri vært bedre for Hamar, sier ordfører Einar Busterud (BBL).

Han ønsker seg at folketallet skal øke med rundt 1,5 prosent hvert år:

– Det må heller ikke bli for mye, Da får vi vekstsmerter. Veksten skal henge sammen med utbygging av infrastruktur, sier Busterud.

– Hva har Hamar gjort riktig?

– Vi har investert i gater, kulturhus og er kjent for et godt tjenestetilbud. Nå er utfordringen å få bygd nok boliger, sier han.

HAMAR BLIR MIDTPUNKT

Folketallet gjør altså Hamar til størst i alt av mjøsbyene.

– Bør Hamar være hovedstaden i det nye Innlandet fylke?

– Det er ingen tvil om at Hamar blir den store byen i Innlandet når infrastrukturen vår får virke.

Hamar er en naturlig Innlandshovedstad, sier Busterud.

Samtidig registrerer han at flere partier vil gjøre om vedtaket om å slå sammen Hedmark og Oppland.

– Selv om Hamar er en naturlig hovedstad i Innlandet, vil neppe både fylkeskommune og fylkesmann bli samlet i samme by, tror Busterud.

BO- OG ARBEIDSMARKED

Einar Busterud konstaterer også at Hamarregionen går så det suser. Hamar, Stange, Ringsaker og Løten vokste med 1.055 innbyggere i fjor.

Det er mer enn resten av Hedmark samlet.

– Det er viktig at Hamarregionen viser seg fram samlet. Jeg synes det er bra at alle fire kommunene øker, sier Busterud.

Stange-ordfører Nils Røhne (Ap) mener at veksten på Hedmarken er et uttrykk for at det er et felles bo- og arbeidsmarked.

SVARER BUSTERUD

Ansvarlig redaktør Kristian Skullerud i GD sier følgende til utspillet fra Busterud:

- Jeg skjønner at det er viktig for Hamar og Busterud å styrke sjøltilliten.  Sånn sett unner vi både han og byen å kunne kalle seg innlandshovedstad. Så er problemet at innlandet heller ikke eksisterer. Det vil si: Innlandet er en øy i Kristiansund. Det nye fylket må selvfølgelig ta tilbake navnet fra Norrøn tid, Opplandene. I det nye Opplandene er det nok byen som vokser mest, Lillehammer, som peker seg ut som et samlingssted og knutepunkt nasjonalt og internasjonalt.  Det er ikke noe som kan vedtas. Det er sånn det er.  Vår hovedstad er fortsatt Oslo. På den annen side, så er Hamar en drabantby til Oslo.  Og en drabantby til Lillehammer.  Det henger eksempelvis mange skilt på Hamar om OL i Lillehammer fortsatt.  Det er hyggelig, sier Skullerud.

KUTTE UT UVANE

Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg (Ap) gratulerer Hamar med de størst folkeveksten blant alle kommuner i Hedmark og Oppland.

Han påpeker at folketallene per 1. januar viser at Hamar for første gang på mange år også har større totalt folketall enn Gjøvik.

- Hamar har altså større folkevekst enn oss nå. Hvordan dette vil utvikle seg i tida framover tror jeg det er en viss usikkerhet om. Jeg vil likevel mane til forsiktighet når det gjelder å bruke tallet til å utpeke Hamar som «innlandshovedstaden».  Gjøvik har i alle år vært den mest befolkningsrike bykommunen ved Mjøsa (selv om jeg er klar over at Ringsaker er den mest befolkningsrike kommunen) , men vi har aldri av den grunn funnet det klokt eller hensiktsmessig å kalle oss «innlandshovedstad», til det har likeverdstanken stått alt for sterkt i Gjøvik.

Mitt synspunkt er faktisk at Hamar også bør slutte med det jeg vil kalle en uvane i denne sammenhengen. Ved å kalle seg «hovedstad» signaliserer en at en synes Hamar er viktigere enn de andre byene/kommunene. Mjøsbyene har hver sine styrker. Så må jeg tilføye at jeg alltid som ordfører har opplevd å ha et godt forhold både til Hamar kommune og Einar Busterud. Jeg har bodd på Hamar i tre år i lærerskoletida mi og setter pris på de kvaliteter som Hamar også har.  Så det er flott at Hamar vokser, det er til fordel for en ellers mager folketallsvekst i innlandet, ja en fordel for oss alle, også for Gjøvik, sier Iddberg til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.