Testene viser at det er en klar sammenheng mellom folketall og hvor godt kommunene leverer.

Hamar gjør det også svært godt med en femteplass på landsbasis. På andreplass i fylket følger Tynset, som ender på en respektabel 31. plass blant landets kommuner, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding. Rapporten ble lagt fram i dag.

Samtidig er spennet i fylket stort. Grue kommer dårligst ut, og er helt nede på en 326. plass på landsbasis.

Flere Hedmark-kommuner stikker ellers av med seieren i ulike underkategorier. Hamar er landets beste innenfor «Tekniske tjenester», Løten innenfor «Barn og skole», mens Eidskog og Tynset deler førsteplassen innen henholdsvis «Fritid og kultur» og «Sosiale tjenester».

Se alle resultatene på forbrukerrådet.no

– Innbyggerne skal kunne forvente at kommunen leverer på så grunnleggende tjenester som de vi har testet. Dessverre har svært mange kommuner langt igjen før vi er fornøyde med den servicen og informasjonen de gir, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

Resultatene baserer seg på et vektet snitt av Forbrukerrådets tester i perioden 2005–2016. Kommunene har blitt målt på informasjon og service, og ikke kvalitet og innhold i selve tjenesten.

Store kommuner best 

Forbrukerrådet har testet landets kommuner en rekke ganger siden 2005, og tendensen er klar; store kommuner leverer i all hovedsak best kvalitet på service og informasjon.

Asker er en soleklar vinner, fremfor unntaket Vinje, som med sine 3.700 innbyggere leverer gode resultater hvert år. Alle de 50 dårligste kommunene har under 10.000 innbyggere, og blant de 25 beste er det kun to kommuner med under 10.000 innbyggere.

– Asker har forstått viktigheten av å jobbe systematisk i møte med innbyggerne. Kommunene har hevdet seg i toppen uansett hva de er blitt testet på siden 2005, sier Anne Kristin Vie.

– Samtidig er det også noen mindre kommuner som kommer godt ut, og som understreker at det er mulig å levere kvalitet, så lenge man har en kultur for å ta service og informasjon på alvor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.