I vinter skrev HA om at politiet i Ringsaker etterforsket flere saker der ungdom hadde delt nakenbilder og -filmer av andre ungdommer på sosiale medier.

Nå har en gutt på 17 år fra Ringsaker fått dom for å ha delt et bilde på Snapchat. I jussens verden havner da man brått over i de såkalte barneporno-bestemmelsene når man gjør det. Og det får konsekvenser for gutten.

DELTE BILDE AV PAR

17-åringen har erkjent at han tredje juledag 2016 tok et bilde av en gutt og ei jente som er på hans alder, og som hadde sex.

Bildet ble deretter delt i ei gruppe på Snapchat.

Det var jenta som oppdaget hva som hadde skjedd, og som anmeldte ham for det.

17-åringen har ikke tidligere hatt noe kontakt med politiet, og dommen på 60 dagers fengsel er gjort betinget fordi han er under 18 år.

– ER ALVORLIG

– Dommen er streng, og den viser at domstolene tar dette på største alvor. Hensynet til de som er krenket veier tungt i slike saker.

Det sier lensmann i Ringsaker Terje Krogstad til HA.

Gjennom vinteren og våren har politiet i Ringsaker reist fra skole til skole for å snakke med ungdommen om nettvett og kjøreregler. Ringsakerpolitiet gikk også hardt ut i media for å få budskapet ut til foreldre til tenåringer.

– Vi har ikke fått noen nye saker etter det. Det kan hende det er mørketall, men jeg tror nok kanskje og at denne saken har vært en vekker, sier ringsakerlensmannen.

10–15 FIKK BILDET

I saken med 17-åringen fra Ringsaker er det kun snakk om ett eneste bilde som han har delt.

Men han delte det med mellom 10 og 15 personer, og dermed var bildet av de to andre tenåringene «over alle hauger» og utenfor deres kontroll.

– Problemet med dette er jo at disse bildene spres veldig fort når de først er der ute. Og det er det bortimot umulig å få under kontroll igjen. For dem som er ofre for det, blir det et overgrep som gjentas og gjentas. Det er blant annet derfor domstolen reagerer såpass strengt, sier Terje Krogstad.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.