I vinter skrev HA om at politiet i Ringsaker etterforsket flere saker der ungdom hadde delt nakenbilder og -filmer av andre ungdommer på sosiale medier.

Nå har en gutt på 17 år fra Ringsaker fått dom for å ha delt et bilde på Snapchat. I jussens verden havner da man brått over i de såkalte barneporno-bestemmelsene når man gjør det. Og det får konsekvenser for gutten.

DELTE BILDE AV PAR

17-åringen har erkjent at han tredje juledag 2016 tok et bilde av en gutt og ei jente som er på hans alder, og som hadde sex.

Bildet ble deretter delt i ei gruppe på Snapchat.

Det var jenta som oppdaget hva som hadde skjedd, og som anmeldte ham for det.

17-åringen har ikke tidligere hatt noe kontakt med politiet, og dommen på 60 dagers fengsel er gjort betinget fordi han er under 18 år.

– ER ALVORLIG

– Dommen er streng, og den viser at domstolene tar dette på største alvor. Hensynet til de som er krenket veier tungt i slike saker.

Det sier lensmann i Ringsaker Terje Krogstad til HA.

Gjennom vinteren og våren har politiet i Ringsaker reist fra skole til skole for å snakke med ungdommen om nettvett og kjøreregler. Ringsakerpolitiet gikk også hardt ut i media for å få budskapet ut til foreldre til tenåringer.

– Vi har ikke fått noen nye saker etter det. Det kan hende det er mørketall, men jeg tror nok kanskje og at denne saken har vært en vekker, sier ringsakerlensmannen.

10–15 FIKK BILDET

I saken med 17-åringen fra Ringsaker er det kun snakk om ett eneste bilde som han har delt.

Men han delte det med mellom 10 og 15 personer, og dermed var bildet av de to andre tenåringene «over alle hauger» og utenfor deres kontroll.

– Problemet med dette er jo at disse bildene spres veldig fort når de først er der ute. Og det er det bortimot umulig å få under kontroll igjen. For dem som er ofre for det, blir det et overgrep som gjentas og gjentas. Det er blant annet derfor domstolen reagerer såpass strengt, sier Terje Krogstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00