Sitt naive sekstitallsuttrykk til tross er scenene av Sean Connery som James Bond i kamp mot kjempeskurken Goldfinger klassisk film som alle har sett.

I filmen er det selve det amerikanske sentrallageret av gull i Fort Knox som angripes.

Handlingen spiller på den myten som kongen av edelmetaller er omgitt av, en mystikk som har omgitt gullet siden tider langt før vår egen.

Gull er en evig kilde til jakt på den perfekte forbrytelsen.

K.A. RASMUSSEN

Mitt oppe i denne mystikken og med kriminelle som stadig ligger langt framme i sofistikert jakt på gull, har Hamar-bedriften K.A. Rasmussen sitt daglige virke. Gull er på ingen måte det eneste edelmetallet de gjør butikk på borte i «Fort Knox» i Strandvegen, men det er definitivt det de får og har fått mest oppmerksomhet for.

Nå sitter bedriften på tiltalebenken i Hedmarken tingrett, tiltalt for å ha kjøpt gull innsmuglet til Norge av et kriminelt nettverk. Verdien på gullet som er kjørt i biler gjennom Hamars gater ligger på drøyt 300 millioner kroner, og politiet mener de kriminelle selgerne tjente inn momsen fordi gullet var ufortollet, og K.A. betalte dem full moms for det. Dermed var det 25 prosent påslag. Sånt blir det store penger av når man snakker om gull.

Og det blir – enten det blir domfellelse eller frikjennelse – en ripe i lakken og masse trøbbel for den tradisjonsrike bedriften.

MYSTIKKEN

Historiebøkene forteller at gull var et av de første metaller som ble bearbeidet av menneskene. Egypterne og sumererne får æren for å ha oppdaget gullet for om lag 7.000 år siden.

Historien er full av beretninger om hvordan gullet har påvirket menneskenes gjøren og laden. Gull har ført til kriger og oppdagelser, det har blitt med konger i graven og det har vært en evig kilde – i moderne tid – til organisert kriminalitet.

Det er ikke mange årene siden en balkansk tung kriminell organisasjon forsøkte å bore seg inn i gullhvelvet til K.A. Rasmussen.

Det gikk dårlig for dem.

SIKKER INVESTERING

Selv om prisen på gull har variert, har gull over lengre perspektiv alltid vært en god investering.

Under den pågående rettssaken mot K.A. Rasmussen i Hedmarken tingrett har det kommet fram fascinerende ting. Slik som at det finnes gullbarrer på private hender i Norge. Totalt, mener ekspertene, skal det være om lag 250 tonn gull innen landets grenser. Deler av dette sirkulerer i markedet.

Her ligger også noe av forklaringen på myten om gullet. Mennesket har sett på gullet som den sikrest mulige investering. En slags evig verdi som ikke bare vil holde seg livet gjennom, men til og med overleve sin rettmessige eier. Og fortsette å stige i verdi.

Historisk sett var et lands gullreserve av stor betydning.

MINEFELT

Det er i dette minefeltet av internasjonalt format at K.A. Rasmussen, der det ligger bak høye gjerder og en masse mer eller mindre synlig sikkerhet, driver butikk. Handel med- og raffinering av gull.

Offentligheten vet lite om hvilke verdier som til enhver tid skjuler seg bak porter og murer borte på Hamars vestkant. Så det blir bare spekulasjoner, men når man tar den pågående rettssaken som utgangspunkt, så skjønner man fort at i fortet i Strandvegen der ligger det store penger.

ET EVIG MÅL

K.A. Rasmussens styreleder Pål Tajet sa i retten denne uken at rettssaken er en krise for selskapet.

For skal man handle med gull på den seriøse arenaen så tåler man ikke at man blir tatt for å handle med banditter.

Uansett utfall av rettssaken, så er det bare for K.A. Rasmussen å legge til grunn at så lenge de handler med menneskets mest myteomspunne metall.

Så vil de alltid være et mål for mennesker med mindre ærlige hensikter.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00