Rettssakene mot de første ni aksjonistene starter tirsdag i Fjordane tingrett i Førde. Blant dem som må møte, er leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær og leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg. Det blir arrangert støttemarkeringer både i Oslo og i Førde onsdag 30. november.

Hamarungdommene som lenket seg fast til anleggsmaskinene på Engebøfjellet risikerer å bli saksøkt av Nordic Mining.

- Jeg ble overrasket da jeg hørte at gruveselskapet kan gå til personlig søksmål mot demonstrantene. Jeg mener sivil ulydighet er et demokratisk grep befolkningen har, og dette er en undergraving av demokratiet, sier Kristine Sørheim som er aktivt medlem av Natur og ungdom, og som selv har vært med på aksjonene i Engebøfjellet sammen med flere andre fra Hamar. Det sa Kristine Sørheim til HA i februar i år.

Selskapet Nordic Mining fikk i april 2015 tillatelse til gruvedrift og til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. I februar i år deltok over 100 mennesker i sivilt ulydige aksjoner ved Førdefjorden. De over 60 aksjonistene som ikke har godtatt bøtene fra aksjonene, må nå møte i retten i Førde.

– Myndighetene driver med miljøkriminalitet når de tillater at Nordic Mining får dumpe 250 millioner tonn gruveavfall rett i Førdefjorden, en av våre mest artsrike og verdifulle fjorder. Konsekvensene av lignende prosjekter i andre fjorder gjør oss svært bekymret, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.