– Vi er inne i et valgår og da er det ikke skikk og bruk at lederen skiftes ut. Jeg har svart valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon for ett år, men i 2020 ønsker jeg avløsning, sier Grethe Mikaelsen.

Mikaelsen tar forbehold om at årsmøtet i Stange Arbeiderparti 8. februar gjenvelger henne som leder. Det er imidlertid ikke noe som tilsier at valgkomiteen vil ende opp med motkandidat. Også for årsmøtet blir hovedsaken å mobilisere alle partikrefter for å vinne valget. I HAs meningsmåling før jul, lå nemlig opposisjonen an til å vinne ordførerposisjonen. Utfallet er imidlertid svært spennende; vil Ap hale seieren i land når det store valgkampmaskineriet endelig ruller ut?

Ap-lederen bekrefter at planleggingsfasen for det kommende kommunevalget i Stange er godt i gang.

42 år i politikken

Grethe Mikaelsen ble leder i Stange Arbeiderparti for fire år siden. I år har hun 42 års tjeneste for arbeiderbevegelsen. Som småbarnsmor ble hun politisk aktiv 28 år gammel. Hennes politiske karriere var først og fremst som fylkessekretær i Hedmark Arbeiderparti i 25 år, en stilling hun sluttet i 1. oktober 2017. I dag jobber hun som kontormedarbeider i fylkespartikontoret i halv stilling i Hamar.

– Hva er motivasjonen din for å ha slikt utrettelig arbeidsinnsats for politisk arbeid?

–Engasjement handler først og fremst å prøve og bidra til et bedre samfunn for alle. Drivkraften er solidaritetstanken. Det har vært moro og noen harde tak.

Innlandets største parti

Grasrota i arbeiderbevegelsen finner Grethe Mikaelsen i Stange. Da skolestrukturen og diskusjonen om å legge ned grendeskoler for å sentralisere, fikk Ap en stor medlemsøkning, på Espa økte for eksempel medlemstallet med 100.

– Under skolesaken fikk vi rekordmange innmeldinger. Det er moro at disse har blitt i partiet. Stange Ap er det største kommunepartiet i Innlandet. Vi ynder å skryte av dette. Antall medlemmer utgjør cirka 500 samt 100 i AUF. Det er fantastisk, sier Mikaelsen.

– Hvem bør overta ledervervet etter deg neste år?

– Det som er så fint med vår partiorganisasjoner at arvtakere er det mange av. Vi har både yngre og eldre som fint kan styre Stange Ap, avslutter Grethe Mikaelsen.

Leder i Stange og Romedal Arbeiderlag, Kjell Arne Johnsrud, er også leder i valgkomiteen i Stange Arbeiderparti.

Johnsrud sier i en kommentar at han er svært lettet over at Grethe Mikaelsen har sagt seg villig til å fortsette som leder i kommunepartiet.

- I et valgår er det viktig med kontinuitet og det får vi nå. Jeg støtter Mikaelsen, sier Johnsrud.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00