Etter utallige hærverk på damlukene, fotograferte HA 15. mai tjernet fra vannkanten. Tre måneder senere var demningen nok en gang ramponert og tjernet tømt for vann.

Ifølge Atle Stenberg, leder i Romedal og Vallset jeger- og fisk er alt kultiveringsarbeid som medlemmene utfører bortkastet.

– Hva er tankegangen bak slike hærverk? Ingen av oss som brenner for fiske, jakt og friluftsliv forstår hvorfor noen begår slike handlinger, sier Stenberg.

Bevisst tjuvfiske

Driftssjef Jørgen-Petter Nermo i Romedal og Stange Almenninger er overbevist om at gjerningsmennene er utspekulerte. Åpningen av damlukene er nemlig ingen guttelek, tror Nermo.

– Vi har funnet garnpinner til fiskegarn og støvelavtrykk nedenfor dammen. Vi tror gjerningsmennene prøver å fange fisk i garnet når lukene åpnes og vannet fosser ut. Dette er imidlertid svært risikabelt fordi det er store mengder vann som renner ut. Metoden går ut på stenge elva fra dammen med garn, sier Nermo.

Allmenningen anmelder saken til politiet.

Utsetter seg for stor fare

Også Stenberg frykter konsekvensene når folk utsetter seg for slik fare.

– Hvem står bak denne kriminaliteten? Bunntjernet er et veldig fint ørretvann med mye, stor fisk. Vannet er lett tilgjengelig langs fylkesveg 24. Om det er noe særlig mengder ørret der nå etter tre tømminger, er vi tvilende til. Kanskje er det noe fisk igjen i de dype kulpene, sier han.

Stenberg sier hærverket på dammen føyer seg inn i rekken av mange andre hærverk og tyverier på allmenningens eiendom, nemlig villmannskjøring på skogsbilveger, innbrudd og skadeverk.

– Kommer Vallset jeger og fisk til å sette ut fisk i framtida?

– Nei, det er liten vits å prioritere Bunntjernet så lenge uvedkommende tømmer dammen for fisk så ofte. Det er liten vits å kaste bort penger, når folk ødelegger. Det er synd, for det var stor ørret i tjernet. Det er bra kvalitet på vannet som renner ut i tjernet og det kan være noe av årsaken. Vallset jeger og fisk har mange andre vann vi kan drive kultivering i. Bunntjernet er et vann som er lett tilgjengelig for allmennheten, avslutter Atle Stenberg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.