Denne teksten er hentet fra Brumunddals-forfatter Thor Gotaas sin bok "Først i løypa":

Det blir sagt om Gjermund Eggen at han var nesten like populær som The Beatles da han var på høyden etter sine tre VM-gull i 1966.

HER er flere bilder av Gjermund Eggen fra HAs arkiv.

HER kan du lese hvordan Ole Ellefsæter minnes skivennen gjennom nesten 60 år.

Hans kjendisstatus ble forsterket av fjersynets voksende betydning ut over 1960-tallet, og et av de aller sterkeste, norske TV-øyeblikkene stammer fra den avsluttende femmila under ski-VM i 1966. Eggen slet med finnen Arto Tiainen og klokka tikket og tikket. Kameraet på Gratishaugen viste en snøtung grein der løperne kom ut av skogen.

HER er en tekst HA-redaktør Carsten Bleness skrev om Eggen og andre skihelter i 2011.

- Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund! Ropte NRKs Jarle Høysæter, mens TV-kameratene i flere minutter hadde vist bilder av en av Norges mest berømte greiner.

Eggen kom akkurat i tide og vant gullet med ti sekunders margin.

Mesterskapet i Oslo i 1966 var NRKs første skikkelige store idrettsproduksjon, og mesterskapet ble Eggens store gjennombrudd.

I tillegg til seieren på femmila, vant han også 15-kilometeren og stafetten sammen med Odd Martinsen, Ole Ellefsæter og Harald Grønningen.

Hysteri

Eggen var 25 år gammel i 1966, og det var fem år siden han ble norgesmester som junior. Det er nesten vanskelig å sette ord på hvor stort navn "Engerdalsprinsen" hadde på den tiden. Det var ofte hysteriske tilstander der Eggen viste seg. Under et showrenn i Sarpsborg i etterkant av VM, ble bilen hans skjøvet ut av veien av fansen.

HER er et intervju der Gjermund Eggen snakker om Petter Northug i 2012.

- Gjermund var nesten like populær som The Beatles. Han var kjekk å se på, beskjeden, snakket fin dialekt og ble populær hos mange damer og en som mange gutter ville etterligne, sier skishistoriker Thor Gotaas.

Eggen gjennomførte ikke mindre enn 34 showrenn i de to første månedene etter Oslo-VM. Eggens popularitet avtok ikke med det første. I et intervju med NRK i 2016 anslo han at over 60.000 mennesker hadde vært innom ham og kona Anne på besøk i Hylleråsen i Engerdal, og busslastene fortsatte å komme etter den tid.

Eggen har selv sagt at det tok fullstendig av i de første årene etter at han som førstemann tok tre individuelle langrennsgull i et OL eller VM.

- Det var helt sirkus. Folk kom med campingvogner, noen slå opp telt og campet ute her. De banket på døra og ville hilse på og se premiesamlingen. Det ble et enormt oppstyr, og det ble egentlig for mye for meg. Jeg ble rett og slett folkesky, har han sagt i intervjuer.

I de senere år lærte han seg derimot til å sette pris på fansen som kom innom på kaffe og småkaker.

Plateinnspillinger

Eggen bidro til flere plateinnspillinger, og han turnerte med Dizzie Tunes. Han har sagt at han er den eneste som har solgt 25.000 plater uten å ha sangstemme.

HER er et HA-intervju med Eggen i 2009 der han sier han gir seg som sauebonde.

Eggen fortsatte sin aktive elitekarriere fram til 1976, men resultatene kom aldri opp på nivået fra 1966. Noen har hevdet at utmattelsen fra 50-kilometeren i 1966 satt i kroppen hans ut karrieren.

Gjermund Eggen og tvillingbroren Jo bestemte seg tidlig for å bli skiløpere, og grunnlaget ble lagt i skogen og med skogsarbeid sammen med faren Per.

Ski ble for alltid en del av livet til Eggen. Han var med og drev Engerdal skifabrikk fra oppstarten i 1968 til avslutningen i 1983. Eggen-skiene ble populære ikke bare i Norge, men også i land som USA og Canada.

Mandag døde langrennslegenden etter kort tids sykeleie.

Kilde: "Først i løypa" av Thor Gotaas.

(©NTB)

HER er en lørdagskommentar der HA-redaktør skriver om Gjermund Eggen og andre "skibønder.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.