Noen små kuldegrader bet litt i nesa, og den kvasse januarsola stakk inn over Mjøsa og inn i vintersportsbyen Hamar - en gang kjent som nettopp «Nordens Davos». Med Idrettsfesten på Stortorget, i anledning Idrettsgalla, fikk hamarsingene igjen kjenne på den gode, gamle hamarfølelsen.

– Veldig hyggelig og jeg blir stolt når jeg kikker utover her. Og der borte står far min, og jeg blir litt rørt og jeg tenker på bestefaren min – og det er jo litt kult, sa Anders Baasmo Christiansen fra scenen etter å ha mottatt «Hamarprisen 2016» fra ordfører Einar Busterud.

Fra Hamar

– Du er alltid flink til å trekke fram Hamar, men hvorfor?, undret speakeren Truls Pedersen.

– Det er en naturlig del av meg. Jeg husker jo jeg gikk på «Katta» og så begynte noen av jentene fra klassa som serveringsdamer i Oslo – og vi besøkte dem – og de sa ikke lenger at de var fra Hamar, men fra Østlandet. Da tenkte jeg vel, «er det blitt flaut å si at en kommer fra Hamar ...?», svarte Anders.

Han fikk applaus fra mange hundre som var møtt opp; både for å se skuespilleren få prisen – men også for å være med på aktivitetsdagen på Stortorget.

Det ble nesten litt vintermagisk da kunstløpjentene, både fra HIL og fra Storhamar, gled rundt på den lille isflata på Stortorget – med musikk til, akkurat som på Hamar Stadion i gamle dager.

For mange kom nok minnene tilbake – fra den gang byens innbyggere samlet seg på ærverdige Hamar stadion.

Sportsbyen

– Jeg var høytidsstemt hver gang jeg stilte til start i Hamar, sa en gang den største av dem alle, Hjalmar «Hjallis» Andersen, i et intervju med Hamar Arbeiderblad.

I helga var igjen Hamar sportsbyen, først og fremst med Idrettsgalla – men også var det lagt tilrette for vintersport – nå på byens nye Stortorget. Kultursjef Morten Midtlien frydet seg over å se torget fungere sist sommer, med suksessen Sting-konserten. Nå koste han seg med å se torget fungere på vinterstid:

-Mye folk, og alle jeg har snakket med synes dette er hyggelig, sa kultursjefen.

På programmet sto både skøyter, aking, hopping, pigging, hockey, curling – og mye annet – og alle som ville kunne få prøve seg.

Fakta

Nordens Davos

Hamar som skøytebyen:  Hamar og Omegn Skytterlag (1861) anla og vedlikeholdt skøytebane på Mjøsisen allerede i 1866. Hamar stadion ble stedet for mestere, rekorder og for publikum - og det var med stadion Hamar fikk sitt kjælenavn: «Nordens Davos».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00