Sola skinner på landbruksskolen og bygningene kaster sval skygge over den store plassen. Busterud snakker varmt om beliggenheten midt i matfatet, men bak sommeridyllen truer fortsatt nedleggelse og flytting.

For Høgskolen har i lengre tid sett på mulighetene for å flytte landbruksutdanningen på Blæstad utenfor Hamar, til Evenstad i Stor-Elvdal. Torsdag skriver Østlendingen at en foreløpig rapport anslår at en flytting nordover vil bety besparelser i underkant av 200 millioner kroner, over en periode på ti år.

UNDRES OVER SUMMENE

De store besparelsene kommer av at rapporten antyder at Blæstad trenger store investeringer, minst 90 millioner til renovering, og ved nybygg vil prislappen stige ytterligere. Tallene får Busterud til å reagere.

– Disse tallene må vi gå grundigere inn i, men på vegne av Hamar kommune tror jeg vi skal klare å få ned disse tallene vesentlig, sier ordføreren.

– Mener du at Hamar kan være med på å bidra økonomisk på Blæstad?

– Det kan være en del av pakka vi kan være med på å bidra til, svarer Busterud.

Han mener Høgskolen også må legge større vekt på andre forhold enn de økonomiske. En flytting av landbruksstudiene til Evenstad mener Busterud vil bety at man fjerner seg fra landbruksnæringen og dermed gjør seg selv uinteressante.

– Det handler om at Høgskolen skal være relevant for Innlandet, og hvordan blir de relevante ved å flytte til Evenstad? Det blir som å foreslå at ulveforsking skal foregå på Helgøya, sier Busterud.

SPLEISELAG?

Stange-ordfører Nils A. Røhne er av samme oppfatning. Han anerkjenner at Blæstad trenger en opprustning, men håper Høgskolen går grundig igjennom konsekvensene for de faglige miljøene ved å flytte til Evenstad.

– Tror du penger vil være avgjørende for Høgskolen?

– Penger vil alltid være en del av dette. Men her burde det være det faglige og det miljømessige som var avgjørende. Det vil være overraskende om Høgskolen velger å legge studiene vekk fra det mest potente landbruksområdet vi har, svarer Røhne.

Han tror også at det er flere muligheter for å finne penger.

– Man kunne kanskje tenke seg at man vil følge opp dette fra forskjellige hold, følge opp med et spleiselag, sier Røhne.

Må diskutere 

For at Blæstad skal bestå, må Høgskolen bruke mer av fellesmidler, eller få inn penger utenfra.

Det forteller høgskoledirektør Pål E. Dietrichs til HA. Sammen med Evenstad-dekan Harry P. Andreassen har han forfattet rapporten.

– Den type utdanninger som vi har på Blæstad og Evenstad, er svakt finansiert nasjonalt. Det er i utgangspunktet dyre utdanninger, sier Dietrichs.

På Evenstad har man ifølge høgskoledirektøren klart å finne eksterne midler.

– Nå antyder ordførere på Hedmarken et spleiselag for Blæstad?

– Vi skal ha et møte med ordfører og rådmann i Hamar før den endelige rapporten blir lagt fram. Men det som er utfordringen, er at vi snakker om så store pengebeløp over en tiårsperiode. Så vi må diskutere i hvilken grad det er realistisk med et spleiselag. Vi er avhengig av å få flere penger gjennom nasjonale ordninger, svarer Dietrichs.

Han forstår argumentasjonen med at Blæstad ligger midt i matfatet, og at det er kort veg til landbruksnæringen på alle måter.

– Men handler det til sjuende og sist om penger?

– Akkurat nå er man i en krevende situasjon, etter fusjonen mellom høgskolene. Totaløkonomien må gå opp. Men så har vi laget rapporten for å få fram at økonomi er en av flere dimensjoner. Styret får selvsagt en krevende diskusjon om hva de skal vektlegge mest. Det er ikke slik at vi prøver å redusere våre landbruksfaglige miljøer, tvert imot, vi vil styrke dem, sier Dietrichs.

Frist for innspill til rapporten er satt til 11. august. Endelig rapport legges fram for styret i høst.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.