Ap- og Frp-toppene peker – uten å tvile – på at modellen med et hovedsykehus ved Mjøsbrua er beste løsning for Sykehuset Innlandet:

– Hovedsykehus ved Mjøsbrua. Ap og Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at det er det vi vil gå for, svarer Aps Anette Trettebergstuen.

PASIENTER SOM PAKKEPOST

Frps Tor André Johnsen mener et komplett, fullverdig hovedsykehus i Moelv er beste løsning for pasientene.

– Vi må få slutt på at pasientene blir behandlet som pakkepost. I dag blir pasientene sendt fra sykehus til sykehus. Pasienten må settes i fokus. Da er det beste et mjøssykehus hvor pasienten kan få komplett behandling på et sted, sier Johnsen.

– Kritikken mot å legge et hovedsykehus til Moelv har vært at byen er for liten?

– Det er ikke noe problem. Fire felts E6 og dobbeltspor vil knytte Innlandet sammen, sier Johnsen.

UTEN STATSRÅD-INNBLANDING

Selv om Anette Trettebergstuen og Tor André Johnsen er enige om at det må bygges nytt mjøssykehus i Moelv, er det uenighet om hvor fort det kan skje.

Johnsen og Trettebergstuen mener ideelt sett at beslutningen må bli tatt lokalt.

Det er ikke noe primært ønske om at helseministeren må skjære igjennom og bestemme framtidig sykehusstruktur for Hedmark og Opland:

– Om det blir nødvendig for å få det på plass, mener jeg at helseministeren må gripe inn. Men det skjer neppe med Høyre og Frp i regjering. Denne saken har vi holdt på med siden jeg ble politisk aktiv på 1990-tallet, sier Trettebergstuen.

Tor André Johnsen tror dette løser seg regionalt:

– Det ser ut til at vi klarer å samle oss om et mjøssykehus, sier Johnsen.

HØYRE OM TIL MOELV

Kristian Tonning Riise (H) støtter også et hovedsykehus for Hedmark og Oppland ved Mjøsbrua:

– Jeg foretrekker en modell med ett hovedsykehus. Modell med to sykehus kan også være liv laget, sier han.

– Hvorfor bør et hovedsykehus ligge?

– Debatten om lokalisering er ikke den viktigste. Men jeg ser at Moelv har en fordel med jernbanetilknytning, sier Tonning Riise til HA.

Også Magne Rydland (KrF) går inn for en modell med et hovedsykehus.

Han understreker at det er en personlig mening.

– KrF har ikke drøftet dette i våre organer i Hedmark fordi vi ikke kjenner innstillingen, sier Rydland.

Ole Frode Mikkelsgård (V) sier han er varm tilhenger av et hovedsykehus av hensyn til pasientene.

Men i motsetning til Frp, Ap og Høyre vil han ha en modell som inkluderer alle lokalsykehusene.

SV TROR PÅ HAMAR

SV på sin side fyrer opp under den geografiske striden i Innlandet om nytt hovedsykehus.

Karin Andersen (SV) sier at partiet går inn for at det bygges et nytt sykehus i Hamar-området.

– Når utredningen er ferdig vil vi selvsagt behandle den. Men vi har vedtatt at vi vil beholde og utvikle lokalsykehusene. Akuttberedskapen må også opprettholdes på lokalsykehusene, sier Karin Andersen.

Miljøpartiet De Grønne støtter ikke tanken om et hovedsykehus i Innlandet.

– Vi vil ha et hovedsykehus i hvert fylke. I Hedmark skal hovedsykehuset ligge i Elverum, sier listetopp Martin Løken (MDG).

POTT PÅ ÅTTE MILLIARDER

Sykehuset Innlandet har åtte milliarder kroner til å løse framtidige investeringer i sykehusstrukturen. Ingen av listetoppene tør si noe om det er nok eller for lite.

– Hva som er nødvendig for å bygge et nytt sykehus handler både om hva som skal gjøres i det nye sykehuset og hva som skal gjøres i andre deler av helsetjenesten i Innlandet, sier Kristian Tonning Riise (H).

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.