• Kvalitetssikrer: Jonathan Røthe. Foto: Utvendig Renhold.

Føtter, bildekk og vognhjul setter over tid sine spor på brostein og heller. Nå har kommunen iverksatt jobben med å fornye gatebildet i Hamar sentrum. Hele gågata skal renses, med vann og kjemikalier, før det blir lagt ny impregnering som skal beskytte gata.Det er firmaet Utvendig Renhold som har fått vedlikeholdsjobben.

– Vi renser først med høyt trykk, og får overflaten helt ren for skitt og forurensning. Deretter påføres en impregnering, forklarer Jonathan Røthe som jobber med kvalitetssikring i firmaet.

– Poenget med å impregnere er å forebygge at det samler seg skitt i brosteinen. Det blir mye slitasje ved dagligdags bruk, så selv om produsenten lover tjue års varighet gjenstår det å se om dette vil holde, sier Røthe. Renholdsfirmaet jobber til vanlig med større enkeltbygg, så et slikt oppdrag er noe utenfor normalen.

resultatet synes

– Det er en relativt tung jobb, men morsomt når resultatet synes så godt som det gjør her, sier Sebastian Røthe (23), som er bror til Jonathan. Han drar fram mobilen og viser et bilde der halve brosteinen er vasket.

– Det er stilig at kommunen bruker ressurser på å ta vare på materialene de har. Det burde folk ta til seg. Tenk på fordelene, både økonomisk og for miljøet, sier Jonathan, som sier at de som jobber med renhold elsker å se resultatene av den jobben de gjør.

Arbeidet vil ta omtrent tre uker, og det vil være mulig å bruke gågata hele tida da arbeidet ikke krever at veien sperres av.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00