• Fylkesordfører Dag Rønning. Foto: Eli J. Haugen

Det har skjedd et angrep i London, onsdag. Hva det er, og om det er et terroranslag er foreløpig ukjent, men flere skal ha blitt skadd.

Det er meldinger om både skyting utenfor parlamentsbygningen samt at en bil skal ha meid ned folk på broen Westmister like ved Big Ben og parlamentsbygningen.

Flere nordmenn befinner seg i London. En av dem er fylkesordfører Dag Rønning i Hedmark fylkeskommune.

Er på møte

Han befinner seg på et internasjonalt møte og holder til i lokaler omlag en kilometer fra parlamentsbygningen.

Når HA snakker med Rønning forteller han at han hører sirener og helikopter i lufta.

- Men vi merker ikke noe særlig til det som har skjedd. Vi har fått anbefalt om å være forsiktige og ikke være utendørs, men vi må jo på et eller annet tidspunkt tilbake til hotellet, sier Rønning.

Han sier han ikke er skremt av det som har skjedd.

Gikk selv på broen

- Jeg tenker selvsagt på dem som er rammet, men jeg kan ikke gå rundt å være redd, sier Rønning.

- Mange har et forhold til London, og mange har gått på Westmister, hva tenker du om det?

- Jeg gikk selv der i går, så det er klart at det er spesielt.

Det britiske folket våknet torsdag opp til et land i sorg etter angrepet i London hvor minst fem personer ble drept og 40 skadd.

Den antatte gjerningsmannen er selv blant de drepte, og politiet mener de vet hvem han er.

Natt til torsdag pågikk en politiaksjon i Birmingham, hvor flere personer ble innbrakt. Bilen som ble brukt i London-angrepet, kan ha blitt leid på stedet hvor politiet aksjonerte, melder BBC.

Britiske medier er sterkt preget av angrepet. "Terror i Westminster" er slått opp på forsiden av britiske The Guardians papirutgave. Under har avisen et bilde av parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood som utfører førstehjelp på politimannen som ble knivdrept.

The Sun bruker bildet av gjerningsmannen som ligger livløs på en båre etter å ha blitt skutt av politiet. "Galningen som stakk Storbritannia i hjertet", står det i bildeteksten.

Trolig islamistisk terror

Britisk politi mistenker at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal islamistisk terrorisme.

– Vi mener vi kjenner identiteten hans, sa London-politiets antiterror-topp Mark Rowley onsdag.

– Islamistisk-relatert terror er vår mistanke, forklarte han som bakgrunn for angrepet.

Gjerningsmannen kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge på vei mot Parlamentet onsdag. Like etter kolliderte han med et gjerde og prøvde så å komme seg inn i parlamentsbygningen. Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann.

Politimannen Keith Palmer (48) døde senere av skadene. I tillegg døde en kvinne etter å ha blitt truffet av en buss på broen. To andre personer er også bekreftet døde.

– Står samlet

Storbritannias statsminister Theresa May holdt onsdag kveld krisemøte om angrepet. Hun beskrev det som et forkastelig angrep på Storbritannias demokratiske verdier.

– Vi står samlet, vi skal aldri gi etter for terror, og vi skal aldri tillate at hat og ondskap splitter oss, sa May.

Politiske ledere også i en rekke andre land fordømmer angrepet i London. USAs president Donald Trump skrev på Twitter: « Jeg snakket med statsminister Theresa May for å kondolere etter terrorangrepet i London. Hun er sterk og har det bra».

Tysklands statsminister Angela Merkel sier de "står støtt og bestemt sammen med Storbritannia i kampen mot all type terror". Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg framhever samholdet mellom nære allierte.

–Jeg fordømmer angrepet vi har sett i London og kondolerer til alle som har mistet sine kjære. Alle NATOs allierte står sammen i kampen mot terror, sier NATO-sjefen.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.