– Kanskje noen vil kjøpe dette skiltet? spøker gruppeleder i Hedmark Høyre, Rune Øygarden.

Et sted under ham, nede i dypet i Mjøsa, går fylkesgrensa. Snart kan både den og skiltet være historie, til tross for at begge fylkestingene før jul med klare flertall sa nei til sammenslåing.

Tirsdag ble det nemlig klart at Høyre, Venstre, KrF og Frp sikrer flertall i Stortinget for å gjennomføre en reform hvor 19 fylker blir til 10 regioner, og Hedmark og Oppland blir til Innlandet.

Les også: 428 kommuner blir til 358 og Hedmark og Oppland slås sammen

vil effektivisere

Det gleder Høyre-toppene i de to fylkene.

– Vi blir sterkere sammen. Det er først når vi blir sittende i samme båt, at vi også vil ro i samme retning, mener Øygarden.

I utgangspunktet ønsker Høyre å avvikle samtlige fylker. I stedet vil de ha kun to forvaltningsnivå: staten og robuste regionkommuner. Men et kompromiss hvor 19 fylker blir til 10, kan partiet leve med.

– Vi kan godt kalle det et kompromiss. Når vi ikke får til det ene, må vi gjøre det andre. Det er viktig at vi i stedet for å bruke pengene på store administrasjoner rundt omkring, kan bruke ressursene på det som er viktig for publikum; å gi gode offentlige tjenester, sier gruppelederen i Hedmark.

Han får støtte av sin kollega i Oppland, Kari-Anne Jønnes. Hun mener de to fylkene kan vinne mye ved å forene kreftene og tenke sammen.

– Hver for oss er vi små, men sammen er vi en betydelig region, sier Jønnes.

hører sammen

Hedmark Høyres stortingskandidat Kristian Tonning Riise mener det ikke er dramatisk at de to fylkene kan bli slått sammen.

– Vi kan få en mer effektiv administrasjon, og frigjøre ressurser til tjenesteproduksjon. Det er mange av de samme utfordringene i fylkene, og den samme næringssammensettingen. De to hører naturlig sammen, sier Riise.

Han reagerer også på kritikken som har kommet fra Ap, SV og Sp.

– Jeg synes det er rart at opposisjonen ikke fanget opp beskjeden som kom ganske klart i april i fjor: vi skulle ned i ti regioner. I Hedmark og Oppland lot man som reformen aldri ville komme, sier Riise.

vil ha mer øst-vest

Foran de to politikerne på Mjøsbrua raser trafikken mellom de to fylkene fra øst mot vest, og fra vest mot øst. Det er en akse de vil se mer av.

– Dette er to fylker hvor begge har hatt fokus på kommunikasjon nord-sør. Vi håper nå at vi kan få større fokus på øst-vest, sier Øygarden, som også avviser at man overkjører lokaldemokratiet som har sagt nei til sammenslåing.

– Det er ikke et demokratisk problem. Stortinget er valgt av innbyggerne, sier Øygarden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.