Forskningsdagene er en nasjonal årlig festival der hensikten er å vise fram forskningen, samt skape begeistring og forståelse rundt forskning. Fredag kveld kom Forskningsdagene til Låven Bar på Sjusjøen. Arrangementet var et samarbeid mellom Østlandsforskning, Destinasjon Sjusjøen og Høgskolen i Lillehammer.

– Vi er kjempefornøyd med 60 stykker på et slikt arrangement. Engasjement er sunt og vi visste det ville bli en diskusjon. Jeg er i det hele tatt veldig fornøyd med arrangementet, sier Tone Alterskjær i Destinasjon Sjusjøen. 

– Lite element i stort bilde

Det ble høy temperatur da tema var fjellgrenser, midt i Lunkelia-debatten. Tor Arnesen fra Østlandsforskning snakket om grenser for utbygging, forskning og politikk. Thor Flognfeldt, også fra Østlandsforskning, tok for seg greneoverskridende landsbyliv og Aksel Hagen snakket om moderne bosetting. 

Publikum reagerte på hvorfor det ikke ble foretatt noen brukerundersøkelse og ikke tatt hensyn til de som bor ved Lunkelia. 

– Det var en saklig og grei diskusjon. Det dreier seg mye om Lunkelia og det er forsåvidt greit. Det var viktig for oss å påpeke at Lunkelia er et lite element i et stort bilde. Vi gjorde våre vurderinger med videre utbygging og la fram ulike alternativer med styrker og svakheter. Det har vært opp til andre å vurdere hva en går videre med. Det har vært vår rolle i prosessen. Vi kan ikke forske oss fram til et vedtak om utbygging av Lunkelia. Vi har satt fram våre premisser på områder en kan se nærmere på med tanke på utbygging, forteller Arnesen.

Han fortalte blant annet om hvor mye av arealet i Ringsakfjellet som er satt av til utbygging.  

– Om lag 18 prosent av arealet i fjellet er i dag inkludert i gjeldende kommuneplan for formålet fritidsboliger. Resten er i prinsippet indrefileten i fjellet. Her er det satt tydelige grenser der kommune og grunneiere er samstemte. Det er snakk om store friluftsområder som skal holdes uberørt med hensyn til Ringsakfjellets videre utvikling. En må se på det her som en utvikling av et samfunn for friluftsformål. Nå begynner det å bli så mange folk i fjellet at for oss er det viktig med god infrastruktur, forteller Arnesen. 

etterlyser samarbeid

Han mener også at Ringsaker og Lillehammer må jobbe bedre sammen. 

- Det er kjempeviktig at kommunene begynner å samarbeide på en bedre måte. Det var et av temaene som kom opp under diskusjonen og det er jeg helt enig i. Skal Ringsakfjellet utvikle seg videre må også Lillehammer kommune på banen. 

Deltidsforsker i Østlandsforskning, Thor Flognfeldt fortalte om hvordan OL på Lillehammer sprengte grenser for standarden på fritidshus. En ser nå flere høystandard-hytter i fjellet. De fleste lavstandard-hyttene eies av lokalbefolkningen, mens folk som har lenger reiseveg til hytta ofte velger hytte med høy standard. 

– Det har aldri vært flere folk i fjellet enn det er nå. Folk velger heller å skaffe seg hytte med færre hoteller rundt om i landet. Men vi bygger ikke ned alt. Jeg synes grunneiere og kommune har gjort det veldig bra i dette området. De skaper sysselsetning ved tilrettelegge for at mange mennesker kan bo her ute, forteller Flognfeldt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.