- Jeg  støtter stortingsgruppas beslutning om å avslutte forhandlingene nå ut fra totalpakken på miljø.

Det sier Peder Hodøl til HA.

Han gir sin fulle støtte til KrFs beslutning om å bryte budsjettforhandlingene med Høyre og Frp.

Bruddet kom ved 13.30-tiden onsdag.

Da hadde KrF-toppene sentralt diskutert saken i et tre timer langt møte.

MILJØ AVGJØRENDE

KrF-leder Knut Arild Hareide bekreftet overfor NTB at KrF ikke så muligheten til å gå videre i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene på grunn av den så mye omtalte "bilpakken".

Fylkesleder Hodøl, tynseting som har gjort ringsaksokning av seg med bolig på Lefstorget ved Jessnes i Ringsaker, er enig i at miljø er viktig:

- Det er regjeringen som har stilt ultimatum på et svakere resultat i miljøsaken enn det som var forhandlingsresultat i fjorårets budsjett, og ut fra det som kan forsvares ut fra internasjonale forpliktelser, sier Hodøl.

HOLDER DØRA ÅPEN

Han ser ikke det som skjedde onsdag formiddag som et endelig brudd:

- KrF fortsetter ikke forhandlingene, men holder døren åpne overfor en firepartiløsning frem til mandag hvis regjeringen ønsker å komme med nye initiativ. Derfor er det i prinsippet ikke et endelig brudd i budsjettforhandlingene fra KrF's side, sier han og understreker:

- Det vil være opp til regjeringen å ta nye initiativ. Det er viktig at landet får et best mulig budsjett ut fra de rådende forhold.

HAREIDES VERSJON

NTB melder onsdag at Hareide la skylden på ultimatumet rundt den såkalte bilpakken for at partiet, i likhet med Venstre, nå bryter forhandlingene, og han ba regjeringen om å tenke seg om en gang til.

– Her er vi ved kjernen av problemet. Regjeringen har valgt å stille ultimatum på et tema som vi har forhandlet om i nesten ett år. Så velger regjeringen å legge fram et forslag som er litt dårligere enn den siste skissen som ble lagt fram i fjor. Jeg mener en mindretallsregjering ikke kan stille et slikt ultimatum, uttalte Hareide til NTB.

Grønt skifte

Hareide sier det ikke er tvil om at regjeringen har kommet både KrF og Venstre i møte, men at avstanden fremdeles er for stor på viktige saker for partiet.
– Dette gjelder med tanke på barn, distrikt, det grønne skiftet og klima
– Vi har vært konstruktive og prøvd å finne løsninger utenom bilpakken. Det har vist seg å være for vanskelig, sa Hareide til NTB.
Han sier KrF for lengst har akseptert forslag til bensin- og dieselpriser som ligger på bordet, men at de ikke kan akseptere avgiftslettelsene som i sum premierer fossilbiler.
– Det er i strid med et reelt grønt skifte og ikke bærekraftig på sikt. Vi vil også bruke mange millioner på det, som vi heller kunne brukt på skole, distrikt og omsorg, påpekte Hareide.

– Sivs ansvar

– Nå er utspillet opp til regjeringen. Det hviler et særlig stort ansvar på Frp-leder Siv Jensen. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa Hareide.

Han roste samtidig statsminister Erna Solberg (H) for å ha spilt en konstruktiv rolle gjennom forhandlingene.

– Men de to regjeringspartiene må koordinere seg, fastslo han.
KrFs sjefforhandler Hans Olav Syversen fortalte at avgjørelsen er helt enstemmig.
– Jeg har sjelden opplevd større enighet i partiet i behandlingen av viktige spørsmål, sa han til NTB.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.