• PERFEKT: Det er mye hygge i førjulsstria på Finsal, og Marit Mork Gundersen fra Hamar har full kontroll på krumkakestekinga. Først må røra fordeles i jernet, så må kaka rulles. Og til slutt smakte den også bra. – Den var god, veldig god, sier Gundersen.
  • KONSENTRERT: Anne Lise Øverli (t.v.) får hjelp av avdelingssykepleier Berit Johnsen (t.h.) til å forme pepperkaker.
  • GODKJENT: Marie Andreassen fra Vang mener hun har bakt nok, men smaker gjerne. – Godkjent, lød testen.
  • RULL: Albert Jacobsen (t.h.) fra Hamar ruller kransekakestenger sammen med sykepleier og bakeguru Lena Hansen (t.v.).

Derfor brukes førjulstida aktivt for å gjøre det trivelig for beboerne på sykehjemmet. Denne uka alene har bydd på konsert med Jenny Jensen, kakebaking og storstilt julebord med pårørende.

Det setter de eldre pris på, og kosen er viktigere enn riktig antall kakeslag.

– Jula er først og fremst for ungene, men det er litt koselig for oss voksne også. Forberedelsene er det beste med jula, sier Anne Lise Øverli fra Hamar.

– ta vare på hverandre

72-åringen var i full sving med å bake pepperkaker da Hamar Arbeiderblad stakk innom onsdag. Selv har hun en annen favoritt.

– Min personlige favoritt blant julekakene er kransekakestenger, forteller Øverli, som synes jula har forandret seg siden hun selv var liten.

– Det har blitt mer pesete, mer stress. Alt skal være finest og best. Vi har glemt litt hva jula handler om, nemlig å være sammen og ta vare på hverandre, mener Øverli.

Hun får delvis støtte fra Marie Andreassen fra Vang.

– For meg er ikke julen så forandret, men det er litt overdådig noen steder, sier Andreassen.

– Jeg er ikke så vant med julegaver og pakker, vi var elleve unger, men vi fikk alltid nye klær til jul. Mat og drikke hadde vi, erindrer 80-åringen.

Hun feirer jula med familien, og minner om en gammel tradisjon som er i ferd med å forsvinne.

– Vi går fortsatt rundt juletreet. Det er det mindre av nå, mener Andreassen.

– begynner å gløde

Avdelingssykepleier Berit Johnsen forteller at de eldre setter pris på oppladningen til jul.

– Vi legger opp til ganske mange ulike aktiviteter, for å glede de som bor her, og minne de om hvordan de også hadde det før når de var hjemme, sier Johnsen.

– Vi ser at de begynner å gløde. Ikke alle vil være med å bake, men de vil være med for å kjenne på luktene. Det sprer seg en god atmosfære, forteller Johnsen.

Tilbake på bordene har Marit Mork Gundersen fra Hamar full kontroll på krumkakejernet.

– Jeg må passe på at jernet er varmt, og røra passe tjukk, forteller 82-åringen mens hun ruller ferdigstekte krumkaker.

– Men selv liker jeg best goro og kransekake, røper Gundersen.

Aktivitetene er også en mulighet til å bringe fram gamle kunster.

– I den vanlige hverdagen er det ikke like lett alltid å gripe fatt i egenskapene den enkelte har, men setter du noen som har stekt krumkaker i 60 år bak et jern, så blir det bra. Det gleder å mestre, forteller avdelingssykepleier Johnsen.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.