Fylkeslegen har vært på befaring ved alle legevaktene i Hedmark, og Hamar skiller seg negativt ut:

➤ Store kapasitetsproblemer på venteværelset, som også deles med sykehusets akuttmottak.

➤ Vanskelig å overholde taushetspliktbestemmelsene.

➤ Alvorlig syke og utagerende pasienter som ankommer legevakta med politieskorte må gå gjennom venteværelset.

➤ Begrensede muligheter til å observere pasienter over tid.

➤ Begrensede muligheter til å øke antall leger på vakt.

➤ Ikke tilstrekkelig plass til å gjennomføre nødvendige undersøkelser.

Bekymret for kvaliteten

Fylkeslege Trond Lutnæs mener legevakttjenesten i dagens lokaler medfører fare for svikt og uforsvarlige helsetjenester.

– Det er kvaliteten på tjenesten vi er bekymret for. Det er trangt og ugreit. Legevakta dekker et stort distrikt, med mange pasienter. Venteværelset er stappfullt innimellom, og folk hører det som blir sagt i luka. Lokalene er ikke egnet, fastslår Lutnæs.

80.000 innbyggere

Det er 80.000 innbyggere som sogner til denne legevakta, pluss turister og tilreisende. Daglig leder Lars Erik Gharib-Alhaug ved Hedmarken legevakt kjenner seg godt igjen i Fylkeslegens beskrivelse av lokalene.

– Det har rot i virkeligheten, ja. Det er for lite, rett og slett. Vi har for liten telefonsentral, for lite laboratorium, og for få legekontorer. Hadde vi hatt mer plass kunne vi hatt flere leger på vakt ved behov, men det har vi ikke plass til nå, sier Gharib-Alhaug.

Les også: Har leiekontrakt til 2024

Maks to timers ventetid

Han syns likevel ventetida ved Hedmarken legevakt er godkjent.

– Innbyggerne på Hedmarken er vant til å komme inn på legevakta med en gang. Vi ligger godt an i forhold til mange andre legevakter. I Oslo kan du være nødt til å vente 8 til 12 timer på venteværelset. Hos oss er det veldig sjelden at pasienter må vente så lenge som to timer, sier Gharib-Alhaug.

Han opplyser at det er rundt 80 fastleger i de fire kommunene på Hedmarken som bemanner legevakta. Alle fastlegehjemler er knyttet til en turnus med legevakttjeneste, men noen fastleger har fått fritak grunnet alder.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.