Hamar og Ringsaker kommuner har ca. 800 registrerte tanker i hvert sitt register, altså 1.600 til sammen. Det er nok trolig snakk om høye mørketall utover disse registrene. Mange nedgravde tanker ble aldri registrert da de ble gravd ned på 50-70-tallet. I en ny rapport fra Miljødirektoratet anslås det å være igjen rundt 323.000 tanker i Norge, noe som underbygger at mørketallene sannsynligvis er store.

Det forteller Naturvernforbundet i en pressemelding.

Lekkasjer fra nedgravde oljetanker kan forurense alt fra vannressurser og dyre- og planteliv til bygninger og vann- og avløpsnett. De fleste oljetankene ble lagt ned på 50 – 70 tallet. Ettersom tankalderen øker, øker også lekkasjefaren. Svært mange oljetanker er allerede flere tiår over sin antatte levetid på rundt 30 år.

Bekymret

Slike lekkasjer kan gi omfattende skader, forteller Martin Leander Brandtzæg, prosjektkoordinator for Naturvernforbundets Oljefri-prosjekt. 

- Fyringsolje er farlig avfall, og må behandles som dette. Vi er redd for at mange ikke er klar over hvilken risiko de utsetter seg selv og nærmiljøet sitt for. De siste årene har vi sett flere eksempler i media på at oljelekkasjer har fått store konsekvenser for både for dem som blir berørt og naturen rundt, sier han. Vi håper derfor at alle som eier slike tanker tar dette alvorlig, sier Brandtzæg.

Hamar kommune deler Naturvernforbundets bekymring.

-  Vi frykter at en god del ikke en gang er klar over at de har en slik nedgravd oljetank. Det er boligeiers ansvar å sørge for at deres tank er trygg, men får vi først en lekkasje er det vi i kommunen som rykker ut. Da er det viktig at vi vet hvor disse oljetankene ligger. Med et godt register kan vi forebygge storskadene disse tankene kan forårsake, sier Lise Wenche Dufseth, miljørådgiver i Hamar kommune.

Hamar og Ringsaker kommune arrangerer nå egne informasjonsmøtet for boligeiere som ønsker å fase ut oljefyren og bli kvitt den gamle oljetanken. Først ut er Ringsaker kommune som skal ha informasjonsmøte i Brumunddal 27.april. Hamar kommune holder sitt informasjonsmøte 3.mai. De to kommunen håper dette vil gjøre det lettere for boligeiere å komme i gang.

Sigrid Langsjøvold i Ringsaker kommune ber publikum om hjelp for å få bedre oversikt.

-  Vi håper at alle de som har en oljetank, men som ikke har fått invitasjon til ett av møtene, tar kontakt med oss og melder fra. Det er sikrere å stå oppført i registeret om en lekkasje skulle oppstå. Da er det mer sannsynlig at de miljømessige og økonomiske konsekvensene av lekkasjen blir mindre, sier hun.

Du er selv ansvarlig

Eier du en bolig med nedgravd oljetank er det du som er ansvarlig for å unngå lekkasjer. Nedgravde oljetanker skal kontrolleres jevnlig når de er i bruk. Om oljetanken ikke lenger brukes skal den tømmes og renses av sertifisert firma før den graves opp for å unngå lekkasjer og forurensing. Ligger oljetanken vanskelig til kan man søke kommunen om å la den ligge. Dette forutsetter likevel at tanken skal tømmes og renses.

Blir forbudt i 2020

Det er ikke bare oljetanken som er problematisk. Oljefyring gir også store klimagassutslipp. Regjeringen har siden 2012 varslet at det vil bli forbudt å fyre med fossil fyringsolje i boliger fra 2020. Nå er forbudet er på vei til å bli vedtatt juridisk.

-  Dette betyr at mange boligeiere må se seg om etter andre oppvarmingsløsninger fremover, sier Martin Leander Brandtzæg i Naturvernforbundet.

Selv om du har forsikring dekker den ikke nødvendigvis alle følgene etter en oljetanklekkasje.

Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring har sett mange tilfeller hvor tankeeier har opplevd svært store økonomiske konsekvenser etter en lekkasje.

-  Forsikringen dekker vanligvis skader på tank med røropplegg og skade på egen bolig, men skader på eiendommen forøvrig kan fort bli dyrt for tankeier. Lekkasjer til andres eiendom er du også ansvarlig for, men her vil naboens forsikringsselskap også spille en rolle. Dessverre har vi sett flere dyre lekkasjer som ikke har blitt dekket fullt ut av forsikringen, advarer Nilsen.

Det gis ofte aldersfradrag for tanker eldre enn 20 år. Er ikke sikkerhetsforskrift om håndtering av tank fulgt, kan dette påvirke forsikringsutbetalingen ved skade. Nilsen oppfordrer alle til å sjekke vilkårene i egen forsikringsavtale.

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.