– Her på Hedmarken er det angrepet på markedsordningen for korn som er det mest alvorlige. Slik det har vært nå kan bønder levere korn på mølla til en gitt pris. Med de nye forslagene er det ingen garanti for å få levert, sier Erling Aas-Eng som er leder i Hedmark Bondelag.

Tirsdag var han sammen med rundt 20 bønder samlet for å markere sin motstand mot landbruksmeldingen som regjeringen har lagt fram. Over hele landet ble det tirsdag brent varder for å vise bøndenes motstand mot forslagene, og selv om de slet litt med å få fyr på bålet ved Vien, var ikke motstanden mindre av den grunn.

Bekymret

Aas-Eng er kritisk til det han mener vil skape større usikkerhet og økt risiko for kornprodusentene.

– Konsekvensene for små gårder kan bli store. Dette er det motsatte av det vi trenger nå. Man trenger heller en styrking av utkantene, sier han.

Gårdbrukerne Mikkel Snarud som driver med gris, korn og Sjalottløk ved Vien, og Guro Alderslyst som driver med korn gris og sau i Vang er heller ikke positive til forslagene.

– Jeg er redd for endringene i markedsordningene for gris. Det er en stor del av inntektene for meg. Økonomien vil bli dårligere med forslagene, sier Snarud.

Ministeren reagerer

Alderslyst frykter for rekrutteringen til landbruket, og trekker fram at det er flere ting som gjør at de føler seg presset nå.

– Rekrutteringen er dårlig. Det er også mange deltidsbønder som helst vil være bønder på heltid. Det er mange ting som presser på næringa nå i tillegg til dette. Ulvesaken er en av dem, sier Alderslyst.

Overfor NTB reagerer landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) kraftig på tirsdagens bålbrenning rundt om i landet.

– Det er helt fair å være uenig i enkeltforslag, men når det legges opp til vardebrenning, er det historieløst. Det har sittet langt inne å bruke den type symbolikk i Norge, sier han til NTB.

Hamar-ordfører Einar Busterud, som også har erfaring fra landbruket, var også til stede på Vien tirsdag.

– Lokalmat er så i vinden i Europa, og at vi skal gå motsatt veg her er merkelig sier han. Jeg har sett utviklingen i landbruket, og ser hvor sårbare vi er, sier han.

Fakta
Landbruksmeldingen
  • I desember la regjeringen fram landbruksmeldingen der de blant annet foreslår økt konkurranse og mindre markedsregulering. 
  • Bønder har reagert kraftig på forslagene og mener det vil gi mindre selvforsyning av mat og en sentralisering av matproduksjonen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.