– Etter at jeg ble erklært frisk sa legen at jeg kom meg så raskt gjennom behandlingen fordi jeg presset meg ut i jobben. Dermed fikk jeg fokuset vekk fra sykdommen og over på noe mer positivt.

Det sier Rune Smestad (62).

Hamarsingen er administrerende direktør i Nordek AS – et Hamar-selskap som mandag fikk ny eier.

Da ble investeringsselskapet Ferds oppkjøp formelt godkjent.

Lite kjent milliard-butikk

Nordek er et forholdsvis lite kjent Hamar-selskap. Nordek er paraply-organisasjonen til flere titalls byggevarebutikker i kjeden XL-bygg og husprodusentene Blink Hus og Hellvik Hus.

Selskapet har hittil vært eid av kjedens medlemmer – om lag 70 byggevarebutikker og husprodusenter.

Selskapet omsetter i år for cirka tre milliarder kroner.

Konsernets aktivitet styres fra Hamar der om lag 20 ansatte holder til i nye kontorer på Briskeby.

kjent Mange-Milliardær

I hele år har Smestad & Co. jobbet med salg av selskapet.

Nå er det klart at investeringsselskapet Ferd overtar Nordek.

Ferd er nok best kjent for at Johan H. Andresen (55) – omtalt som tobakksarvingen – er eier.

Andresen reelle formue ble nylig anslått til 27,2 milliarder kroner av tidsskriftet Kapital der han omtales som en av landets aller mektigste innbyggere.

Ferd eier fra før Mestergruppen – en annen stor aktør innen byggevarer og boligbygging. Samlet blir Nordek og Mestergruppen Norges største byggevareaktør og boligprodusent med over 3.200 boliger i året.

Overfor Oslo-avisen DN begrunnet Andresen kjøpet slik:

«Nordmenn er glade i å pusse opp. Vi synes dette er en fin bransje å investere i.»

Ferd betaler om lag 700 millioner kroner for Nordek.

Viktig for SELSKAPET ...

Smestad sier det slik:

– Vi trenger kapital for ytterligere vekst. De «gamle» eierne trenger kapitalen lokalt, der de holder til rundt om i landet, for å sikre fortsatt vekst der. Salget til Ferd sikrer oss en mulighet til fortsatt vekst. Ferd er kjent som en svært seriøs og langsiktig eier, sier Smestad og viser til Swix.

Han var arkitekten bak etableringen av Nordek med hovedsete i Hamar i 2000. Den gang var egenkapitalen på 850.000 kroner. Nå er omsetningen femdoblet og verdien på selskapet fastsatt til om lag 700 millioner kroner.

– Det har vært en fantastisk reise, sier Smestad nøkternt.

... og viktig for Hamar

– Er det ikke grunn til å frykte nedbygging siden Ferd med dette får to konsern i samme bransjer?

– Nei. Ferd er ikke som et oppkjøpsfond som skal fort inn og ut. Ferd går inn i dette fordi Ferd tror på å videreutvikle verdiene i både Nordek og Mestergruppen.

– Vil oppkjøpet true eller sikre arbeidsplassene i Hamar?

– Dette vil være av det gode for arbeidsplassene her. Vi har bidratt til en formidabel vekst i Nordek. Ferd har uttalt at de er interessert i den kompetansen vi har. Ferd er tydelig på at de vil bygge videre på spisskompetansen vi har her.

Kampen mot kreften

Mens salgsprosessen var på det tøffeste i vinter kjempet Smestad fra sykehussenga på Radiumhospitalet mot aggressiv kreft:

– Jeg lå nede. At jeg måtte tvinge meg opp av sykehussenga og ta på ordentlige klær for å jobbe videre bidro ifølge legene til at jeg kom meg raskt gjennom behandlingen, sier han og legger til:

– Jeg flyttet energien fra fokus på sykdommen til salgsprosessen. Det gjorde meg frisk raskere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.