– Det blir trolig årets varmeste dag mange steder, og da er vi i nærheten av rekordene, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Statsmeteorologen er ganske sikker på at noen fylker vil få nye rekorder fredag. Lengst har rekorden stått i Oslo, som nådde 35 grader 21. juli 1901. Men om den 107 år gamle rekorden faller fredag, er meteorologen usikker på.

33.8 grader varmest i år

– Det er en grunn til at rekorden er så gammel. Den er vanskelig å slå, forklarer hun. Årets varmeste dag så langt ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud, som hadde 33,8 grader.

– Det kan bli varmt inn mot svenskegrensa og sør i Hedmark. Det bli sikkert en innlandsstasjon. Det er gode muligheter mange steder, sier meteorologen.

Faren for heteslag øker

Faren for heteslag er størst på varme sommerdager med høy luftfuktighet. Under langkjøring på soldager blir det fort varmt i bilen, ifølge helsenorge.no. Barn, eldre og kronisk syke er mer utsatte for å få heteslag, skriver lommelegen.no.

Opphold i omgivelser med temperaturer som er høyere enn kroppen er vant til, kan føre til heteslag, ifølge Norsk Helseinformatikk. Ved temperaturer over 33 grader øker faren betraktelig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.