Sola skinner i Kolltjernvegen, hvor kjøreskolene Get It og Hamar trafikkskole ligger rett ved siden av hverandre. Det er tirsdag ettermiddag, og Cecilie Hagelund (16) fra Stavsjø er klar for sin aller første kjøretime.

– Det føles bra; jeg er klar, smiler hun spent bak rattet.

I passasjersetet sitter nyutdannet trafikklærer Remi Trøen, som startet i jobben så sent som 1. juli. 23-åringen er glad for å være hjemme i Hamar igjen etter to års utdanning i Trondheim.

Trøen har allerede merket pågangen fra førerkorthungrige elever nå i ferien.

– Flere vil kjøre nå i sommer, og det har nok en del med fraværsreglene å gjøre. Jeg regner med at det også kan bli mer jobb på kveldstid framover, sier han.

50 prosent flere ansatte

Get It-sjef Kjell Skårholen forteller om en økning etter skoletid.

– Det er bra trøkk, men jeg hadde nesten regnet med enda mer, sier han.

For å møte etterspørselen har trafikkskolen nylig økt bemanningen fra fire til seks lærere.

– Vi må satse litt! Etter 32 år som trafikklærer i Hamar har jeg dessuten fått mage og lite hår, så nå har jeg planer om å trappe litt ned, humrer Skårholen.

Også ved Hamar trafikkskole merkes fraværsgrensen i form av mer kjøring utenom skoletiden.

– Så å si alle ønsker å unngå fravær på skolen. Det er en merkbar forskjell, sier Joakim Jensen.

Rushtid: 14–18

Jensen sier «rushtiden» er fra klokken to til seks på ettermiddagen. Tidligere valgte elevene gjerne å kjøre tidligere på dagen.

– Vi har ikke noe problem med å få fylt opp bilene på dagtid, men det er mye mer press på å få timer på kveldstid. Her blir det tidligere fullbooket og mer ventetid. Vi må legge en vanskeligere kabal nå enn for et år siden, sier han.

Enkelte kjøretimer må likevel gjennomføres på dagtid. Dette gjelder for eksempel glattkjøring, hvor man må bruke NAFs øvingsbane som kun er åpen på hverdager fram til klokken 15.

Jensen forteller at opplæringen nå ofte tar lengre tid enn før.

– Det blir mer ventetid når «alle» vil kjøre på kvelden. Lærerne kan ikke jobbe til midnatt hver dag. Vi anbefaler nå elevene å komme tidligere i gang med kjøreopplæringen, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00