Det lukter slik det skal i fjøset på Jønsberg: fjøs. Kuene rauter og mesker seg med fôr. Dagfinn Møller fra Nes er vanligvis vant med noe som lukter annerledes: bøker. Han jobber som redaktør i forlaget Cappelen Damm i Oslo, men for tre år siden tok han og kona over gården Grefsheim fra svigerforeldrene på Nes. Da måtte han også bli vant med å gå i grønn kjeledress.

Les også: Unge vil bli bønder

– Jeg har jo vært mye på gården før, men verken jeg eller kona har landbruksutdanning. Man må jo kunne litt, og mye av det vi lærer her som er basic, er helt nytt for meg, forteller Møller.

– FIN BLANDING

For om noen uker er han ferdig med et toårig landbrukskurs ved Jønsberg videregående skole. Tilbudet retter seg mot voksne over 25 år, og er et tilbud for etablerte bønder, eller for dem som vil inn i næringa. Det er en mulighet for dem som ikke tok den tradisjonelle vegen fra videregående. Blant elevene på Jønsberg, finnes det advokater og leger. De som går for full kompetanse, får vitnemål som agronom.

Les også: Blæstad må ha millioner

– Vi lærer veldig mye forskjellig. Alt fra økonomi, til å rygge med traktor, felle et tre og ernæringsopptak for kuer. Det er en fin blanding av teori og praksis, sier Møller.

Men selv om det går med mye tid til å ta vare på kyr, korn og skog på egen gård, vil ikke den nybakte bonden gi helt slipp på bøkene. Han jobber nå seksti prosent som redaktør, og pendler til Oslo to dager i uka.

– Alt vi får av overskudd fra gården går inn i vedlikehold. Man driver i null. Det man lever av er jobben ved siden av, forklarer Møller.

– lærer av hverandre

– For å være ærlig, det er verken lukrativt eller dårlig å drive gård, utfyller Christer Lien (28), også han bonde på Nes.

Han jobber som nattevakt i en omsorgsbolig i tillegg til å være gårdbruker. For noen år siden fikk han et tilbud om å kjøpe det lille bruket Håvålsrud, og 28-åringen slo til. Nå driver han med ammeku og får daglig leve ut en annen hobby: maskiner.

– Det er helt forferdelig å sette seg på skolebenken igjen, men tilbudet er kjempebra, mener Lien.

Karene får støtte av Ane Busterud (29) fra Vang. Hun er egentlig utdannet fysioterapeut, men har overtatt barndomsgården med samme navn.

– Jeg er jo oppvokst med dette, men det er viktig å lære teorien som ligger i bunn. Men det aller viktigste er kanskje det vi lærer av hverandre. Vi danner nettverk og har et veldig godt miljø, fastslår Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.