TV2 har over flere dager fortalt historien til bioingeniøren Mahad Adib Mahamud.

Mahad Adib Mahamud har bodd i Norge i 17 år. Men nå har UDI tatt fra ham statsborgerskapet etter anonyme tips om at han jukset da han kom til landet, skriver TV2 på sine nettsider.

- Jeg er fra Brumunddal! Men plutselig, over natten har jeg blitt en utlending. En statsløs mann, uttaler han til TV2.

MASSIV STØTTE

Det er en del år siden Mahad bodde i Brumunddal, men blant den massive støtten han har fått nasjonalt de siste dagene, kommer det også erklæringer fra fotballmiljøet.

Christoffer Heier Solbakken er en nøkkelspiller i dalafotballen over flere år.

Han skriver dette i en støtteerklæring på Facebook:

- Noen historier engasjerer oss. Ofte de nære tingene. Dette er slik sak for min del. Jeg var så heldig å bli kjent med denne gutten via fotballen i Brumunddal. En spinkel gutt, med en forhistorie vi andre på laget hadde vanskeligheter med å sette oss inn i. Han har i ettertid skaffet seg utdannelse, jobb og bolig. I et integreringsperspektiv bør han være et mønsterprodukt og noe staten kunne vist stolt frem.

Dalaspilleren ber UDI om å "...ta av seg de kalde og snevre brillene. Her bør både fornuften og hjertet seire!"

DOKUMENTER

TV2 skriver dette om bakgrunnen for saken:

"Mahad kom alene til Norge da han var 14 år, tok utdanning, skaffet seg familie, hjem og fast jobb som bioingeniør på Ullevål sykehus.

Men etter 17 år rakner alt. UDI påstår han løy seg til norsk statsborgerskap da han kom som enslig mindreårig asylsøker.

Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI påstår at han kommer fra nabolandet Djibouti. Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit. Dermed må han leve som statsløs i Norge, uten noen rettigheter.

– Jeg kan ikke gå til lege om jeg blir syk. Jeg har ikke personnummer som kan bevise hvem jeg er, sier 30-åringen til TV 2.

20. januar mister han arbeidstillatelsen som en følge av at statsborgerskapet er inndratt. Han har solgt huset han fikk bygget for familien i Nittedal, for å renvaske seg i retten."

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.