Da den somaliske kvinnen som var døden nær etter knivangrepet i Moelv satte seg i vitneboksen i Hedmarken tingrett onsdag, så forklarte hun seg om ting hun ikke tidligere har fortalt om. Om ting som den tiltalte 28-åringen, også han fra Somalia, ikke er tiltalt for. Blant annet sier kvinnen at han en gang i fjor kom til henne med en bensinkanne, helte bensin på henne og truet med å tenne på.

Kvinnen har vært redd for å fortelle om det og sier hun har fryktet at saken skal bli omtalt i media. I det somaliske miljøet, sa hun i retten, er det slik at det ikke er mannens skyld når noe galt skjer. Det er kvinnen som har ansvaret.

Hun lever nå på hemmelig adresse.

ANDRE MENN

Det er kjent fra før at påtalemyndigheten mener sjalusi og et strandet forhold mellom de to kan ligge bak knivangrepet, som 28-åringen nekter straffskyld for.

Gråtkvalt og sterkt preget forklarte hun seg om dramaet i Moelv 8. desember i fjor. Hun kom til Norge fra Somalia i 2013 og traff mannen på asylmottaket på Haslemoen. De to utviklet etter hvert et forhold.

– Han var redd for at jeg skulle snakke med andre menn, han kontrollerte meg veldig. Han pleide å dra til Sverige for å handle halalkjøtt til meg. Da jeg trengte noe, så sa han jeg ikke skulle handle selv, forklarte kvinnen.

– Det ble vanskelig for meg at jeg skulle kontrolleres på den måten. Hele livet mitt ble vanskelig. Jeg sluttet å ha kontakt med andre på grunn av ham.

-VILLE BESKYTTE HENNE

Mannen har en helt annen versjon. Han forteller også at de to var uenige om forholdet sitt, men at hun skadet seg selv med kniven, og at det ikke var han som gjorde det.

Han påstår at planen fortsatt var at de to skulle gifte seg. Men han medgir at de hadde kranglet kvelden før, og at han reiste til Moelv uten at hun visste om det.

– I vår kultur er det slik at mannen skal beskytte jenta fram til de har giftet seg. Jeg ville beskytte henne, sier mannen om beskyldningene om at han kontrollerte henne.

De to kommer fra to somaliske klaner med ganske stor avstand mellom.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.