Kirkemøtet vedtok mandag den nye liturgien som åpner for at homofile og lesbiske kan gifte seg i kirken på lik linje med andre par.

Første par ut var Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs, som ved midnatt natt til onsdag kunne stille seg opp foran alteret i Eidskog kirke og avlegge ekteskapsløftet foran sogneprest Bettina Eckbo, som ledet den historiske midnattsvielsen.

-Dette er kjempegøy og veldig hyggelig å få være med på, sier Eckbo til NTB.

36 år

Det nyslåtte ekteparet har vært samboere i 36 år - lenger enn presten selv har levd.

-Det representerer jo allerede de verdiene som ekteskapet står for, trofasthet og det å være en støtte for hverandre i gode og onde dager, sier Eckbo.

Ekteskapsinngåelsen markerer nok en milepæl i de homofile og lesbiskes historie, framholder hun.

-På mange måter har jo disse to levd gjennom mye av de homofiles nyere historie. Da de ble sammen i 1981, må det ha vært ganske uvirkelig for dem å tenke at de en dag skulle få gifte seg - i kirken, sier hun.

Ingen tid å miste

Det vordende paret har tidligere uttalt at de har ventet så lenge på å gifte seg, de ikke har et sekund å miste. Derfor skjedde vielsen kl. 00.00 onsdag, nøyaktig da loven trådte i kraft.

Også bandet Valkyrien Allstars, solist Rigmor Galtung og organist Sigrid Bråthen deltok under vielsen.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.