Fredag avgjør styret i Sykehuset Innlandet hvilken sykehusmodell de vil ha, før prosessen sendes videre til Helse Sør-Øst. Mye tyder på at Anne Enger og de sju andre medlemmene i styret vil lande på å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, slik administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard anbefalte i forrige uke.

Men det er ikke alle som mener at det er en god løsning.

– Hva tenker du om et sykehus ved Mjøsbrua?

– Det er sløsing med samfunnsmidler å bygge et sykehus på et så lite sted som Moelv, sier byforsker Erling Dokk Holm til HA.

– IKKE BRA BYUTVIKLING

I 2014 ble forskeren med doktorgrad fra Arkitekt- og designhøyskolen, invitert til Hamar sammen med lokaliseringsekspert Hanne Toftdahl fra Vista Analyse. Vikinglauget, sammenslutningen av de største bedriftene i Hamar-regionen, ville vite hva de to mener om samfunnsutvikling. Konklusjonen var klar: skal en mindre by bli et vekstområde, så må mest mulig aktivitet og flest mulig arbeidsplasser legges til bykjernene.

– Mjøsbrua blir en form for politisk kompromiss, og det er ikke bra byutvikling, sier Holm, og legger til:

– For en så stor kunnskapsarbeidsplass som et sykehus, vil skape store ringvirkninger, og bør ligge et sted hvor ringvirkningene kan bli størst mulig. Investeringen vil kaste mer av seg for hele regionen på Hamar, enn den vil gjøre i Moelv, fastslår byforskeren.

– DRISTIG

I juni vedtok Stortinget å bevilge penger til et nytt sykehus på Brakerøya midt i Drammen sentrum. Sykehuset skal bli lokalsykehus for byen og omkringliggende områder, og spesialistsykehus for hele Vestre Viken helseforetak, som også inkluderer Asker og Bærum. I forkant var Hanne Toftdahl, som er ekspert på næringslokalisering og næringsutvikling, med på å gjøre en samfunnsanalyse som så på nytten av selve plasseringen av sykehuset. En aktuell plassering var i Nedre Eiker, et stykke utenfor Drammen.

– Vi klarte nesten ikke å finne noen argumenter for å legge det utenfor byen, opplyser Toftdahl, som forstår at ledelsen i Sykehuset Innlandet tenker annerledes.

– Det blir en målkonflikt. For sykehusledelsen er målet å bygge gode sykehus, men det blir en utfordring, når mange tusen kunnskapsarbeidsplasser flyttes ut av byene. Byene rundt Mjøsa er veldig avhengig av offentlige arbeidsplasser, og det er dristig å ta slike arbeidsplasser ut fra mellomstore byer, sier hun.

HVA MED PASIENTENE?

For både Holm og Toftdahl mener byene i Innlandet allerede har utfordringer nok, og at det siste man trenger er enda en mellomstor by, som konkurrerer om de samme ressursene. Holm understreker at alle regioner trenger et førende lokomotiv.

– Men handler ikke dette om pasientene, og pasient- og brukerorganisasjonene peker på at de helst vil ha et sykehus ved Mjøsbrua?

– Pasientene er det viktigste, det stemmer, men hvilken kompetanse skal man bygge på et sykehus over tid? Vi ser at på mindre steder, så kan det være vanskelig å rekruttere helsepersonell. Hamar konkurrerer med byer som Tønsberg og Fredrikstad om bosetting, og skal disse byene overleve, må man få folk med høyere utdanning til å bosette seg, svarer Holm, og legger til:

– Da må det være attraktive bysentrum, og et mangfoldig arbeidsmarked. Jeg tror på lang sikt at pasientene har mer igjen, hvis investeringen havner på et sted hvor man har muligheten til å utvikle mange andre næringer rundt sykehuset, sier Holm, som får støtte av forskerkollegaen:

– All teori har vist at effekten av slike store investeringer er størst når man legger det i byene, og i bysentrum, sier Toftdahl.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.