Det opplyser statsråd Vidar Helgesen (H) til NTB onsdag ettermiddag.

– Forslaget består i at vi tar inn tekst fra Bernkonvensjonen i naturmangfoldsloven. Dermed blir loven blir mer tro til teksten i konvensjonen. En slik lovendring gir noe større fleksibilitet i forvaltningen av ulven, både i og utenfor ulvesonen, sier Helgesen.

Inspirert av Sverige

Statsråden sier at de foreslår å innlemme samme hjemmel som en som ble lagt til grunn i en dom i Sverige i fjor. Da ble det åpnet for å ta ut 11 prosent av bestanden. Helgesen vil ikke kommentere hva et "begrenset antall" vil si i norsk sammenheng.

– Det konkrete antallet vil være opp til regionale og nasjonale myndigheter å avgjøre fra sak til sak – og til sjuende og sist er det opp til domstolene å tolke loven, sier han.

Han ser fram til høringsrunden, som varer fram til 27. februar.

– Jeg tror de fleste parter vil ta godt imot endringsforslaget. Forslaget vil gi større muligheter for god forvaltning innenfor rammen av våre internasjonale forpliktelser.'

Ba om jusshjelp

Forrige uke inviterte statsråden til nasjonal jussdugnad om hvordan forvaltningen av ulv kan gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak. Nå er det altså klart for et nytt kapittel i ulvestriden, som startet i fjor høst. Da vedtok de regionale rovviltnemndene en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver for denne vinteren, 24 av disse innenfor ulvesonen. Senere reduserte Klima- og miljødepartementet kvoten til 15 dyr og kun utenfor ulvesonen.

– Jeg varslet i januar at vi ville arbeide med løsninger som gjør at Stortingets anmodningsvedtak, lovverket og våre internasjonale forpliktelser henger bedre sammen. Saken vi sender ut på høring i dag er et konkret resultat av dette arbeidet, sier Helgesen.

Truer

WWF-leder Nina Jensen vil ta regjeringen for retten dersom en eventuell endring av naturmangfoldsloven fører til at flere ulv blir skutt.

Lederen av World Wide Fund for Nature Norge (WWF) mener den foreslåtte endringen i naturmangfoldsloven, som åpner for mer lisensfelling av ulv også der det ikke tas hensyn til skadepotensial, viser hvor presset regjeringen har blitt.

– Dersom man prøver å tolke det slik at den potensielle lovendringen betyr å skyte mer ulv enn i dag, så tar vi saken til retten for å få stoppet endringen, sier Jensen til NRK.

Hun mener det sender feil signal at det må en lovendring på plass "ved enhver korsvei stortingspolitikere ikke får viljen sin", og mener det vitner om mangel på respekt og forståelse for naturen.

– Det er merkelig at man skal gå inn for å endre et lovverk som er etablert for å verne om naturmangfoldet med den hensikt å skyte flere av en truet og fredet art i Norge, sier WWF-lederen.

Ikke overbevist

Senterpartiet lar seg ikke imponere av klima- og miljøminister Vidar Helgesens (H) forslag om økt adgang til lisensfelling av ulv. De vil ha konkrete tiltak.

Onsdag ettermiddag ble det sendt ut et forslag på høring om å endre naturmangfoldsloven for en åpning for lisensfelling av ulv, uten hensyn til skadepotensial.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, mener en lovendring ikke er løsningen på utfordringen med å nå Stortingets bestandsmål.

– Jeg registrerer at Helgesen ikke vil gå i detaljer på hva et "begrenset antall" ulv vil si, men det tallet har vi allerede. Rovviltnemndene har stilt seg bak en fellingskvote på 47 dyr. Fremfor en forslag om lovendring, burde vi sett forslag til konkrete tiltak om hvordan Stortingets bestandsmål skal nås, sier Arnstad, som blant annet ønsker at lokale jaktlag skal inkluderes.

Tidligere onsdag sa Helgesen at han trodde at forslaget ville bli tatt godt imot av alle parter. Arnstad mener heller at tiden fram mot 10. mars bør brukes godt. Det er datoen Stortinget har satt for regjeringen til å fremme en sak om hvordan ulveforvaltningen kan gjennomføres.

– Forslaget gjør meg usikker slik det fremstår nå. Jeg frykter at en lovendring er en måte å unngå problemet på, sier hun til NTB.

FORNØYD FRP-JOHNSEN

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Ringsaker hadde onsdag et møte med statsråden om rovdyr. Etter møtet sa Johnsen det slik:

- Helt siden denne såkalte «ulvesaken» startet før  jul har jeg hatt tett og jevnlig kontakt med Helgesen både på mail, sms, telefon og med fysiske møter. I ulvedebatten er det veldig sterke følelser, sterkt engasjement og høy temperatur. Jeg er ikke den som står fremst på barrikadene og roper høyest og lager mye støy. Det tror jeg fort kan virke mot sin hensikt. Der det er steile fronter, graver partene seg for ned i hver sin skyttergrav og da oppnår man ingen ting. Jeg har valgt en annen tilnærming, hvor jeg har lagt opp til en konstruktiv, rolig og saklig tone, sier Johnsen til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.