Torsdag ble det avholdt møte for landbruksaktører i Innlandet på Blæstad, i regi av bondelagene i Oppland og Hedmark. Aktørene til stede var Tine, Strand Unikorn, Felleskjøpet, Nortura, Norsk Landbruksrådgiving, Fylkesmannen i Hedmark, Fylkesmannen i Oppland samt bondelagene. Hovedformålet var idéutveksling for ressursfordeling og formidling av informasjon til rammede. Leder i Hedmark Bondelag Erling Aas-Eng, ber folk ha is i magen og ikke få panikk.

– Vi er i en veldig kritisk situasjon, samtidig så gjøres det mye for å redusere effekten av den langvarige tørken, og jeg er mer positiv nå enn før møtet, sier han til HA. Han forteller at håpet nå er å kunne mobilisere halmressurser i Innlandet til bruk av fôr.

– Vi vil henstille folk til å ikke begynne å slakte dyr, det får store konsekvenser for den enkelte på kort og lang sikt, sier han.

LES OGSÅ: Avlingene svikter - må slakte 100 dyr

Trenger regn

Kornsjef for Norsk Landbruksrådgiving Innlandet Harald Solberg sier det er viktig med samarbeid i krisetid.

– Det er viktig at det nå blir en kanal for fôrformidling. Det betyr at kornprodusentene har noe å selge i og husdyrprodusentene har et sted å kjøpe fra, sier han. Han forteller at årets tørke ikke vil få konsekvenser for neste års avlinger. Vann lagret fra tidligere nedbørsperioder begynner å gå tomt.

– Hedmarken er kanskje det området på Østlandet som er best stilt, vi har fått den største nedbørsmengden i juni. Men det trengs regn, spesielt for gressavlinger, sier han.

Viktig med koordinering

– Det er veldig viktig å få koordinert dette mellom alle aktørene og få konkrete svar på en del spørsmål. Det er også viktig at vi får formidlet informasjon til de som er rammet, forteller regionsjef i Felleskjøpet Agri Geir Langseth. Han forteller at Felleskjøpet har erfaring fra lignende situasjoner på enkeltgårder, men at han aldri har opplevd lignende tilstander på Østlandet.

– Det er veldig kritisk. For det første ble det veldig liten avling på førsteslåtten i juni, og for at det skal bli noe slått nummer to trengs det regn, og det har ikke kommet. Vi snakker avlingsnivå helt nede i 20–30 prosent av det en bonde trenger for å kunne brødfø dyrene sine, sier han.

LES OGSÅ: Bønder vil ha regelendringer i ekstremtørken

– Finnes muligheter

Leder i Oppland Bondelag Kristina Hegge er opptatt av å formidle muligheter og tiltak til bøndene som er rammet av tørken.

Hun oppfordrer bønder til å søke hjelp og rådgivning.

– Hvis du begynner å slakte ned halve besetningen din fordi du ikke har grovfôr så svekker du muligheten til å tjene penger lenge i flere år, og det vil få store langtidskonsekvenser. Vi vil oppfordre folk til å søke hjelp og rådgivning til å fôre dyrene sine på en litt annen måte enn det de pleier å gjøre, sier hun. Leder i Hedmark Bondelag Erling Aas-Eng sier regjeringen også må gjøre sitt.

– Det er viktig å få økt importkvoter på råvarer til kraftfôr, sikre nok importkvoter på grovfôr og at regjeringen bidrar slik at bøndene som er skadelidt får utbetalt avlingsskadeerstatningene sine raskt, sier han. Man må hele 71 år tilbake i tid, til 1947, for å finne lignende tørketilstander her til lands.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.