Han visste ingenting av det som skulle skje i helga. André Toth som er en ivrig golfer på Atlungstad, var invitert til Golfforum for å stå på stand, og da representanten fra MOT plutselig sto på scenen for å dele ut prisen til årets forbilde, slo det ham ikke at det var han som skulle få prisen.

Helt til 34-åringen så videoen av seg selv på storskjermen.

– Da fikk jeg spasmer, sier han og ler.

Trodde han aldri kunne gå

HA har fortalt historien om André tidligere. Om da han som 23-åring i 2006 falt om og ble rammet av et kraftig hjerneslag, og planene om å bli eiendomsmegler måtte legges på hylla. 

André holdt på å dø den dagen, men overlevde. 

Men framtiden var usikker, og det var i alle fall ventet at han måtte belage seg på et liv lenket til en rullestol eller til en seng.

«Han kommer aldri mer til å kunne gå, hørte han en sykepleier si til sin mor mens han selv lå i senga der på sykehuset i Oslo etter oppvåkningen fra hjerneslaget.

André tok aldri denne beskjeden til seg, men bestemte seg for å kjempe. Han kjempet, trente, og spesielt golfbanen ble hans sted for å bli bedre.

Nå, ti år senere svinger han golfkøllen med den ene armen han har som fungerer bedre enn de fleste gjør med to.

Og det var dette Sverre Ræder fra ungdomsorganisasjonen MOT fokuserte på da han delte ut prisen:

– I ti år har du vært en spydspiss for å fremme golf for funksjonshemmede. Du er en seriøs utøver, og har vist et særlig ansvar for å gå foran som et godt eksempel. Du er ydmyk i din tilnærming til golfen, og du er et fantastisk forbilde for alle golfere.

- Stolt

– Det er klart jeg er stolt over dette, sier André.

Og det er det mange andre som er også. Flere i golfmiljøet har tatt kontakt med HA etter at han fikk prisen. Det er tydelig at han har en høy stand innad i golfklubben på Atlungstad. Folk omtaler ham som «hel ved» og en «bra mann»

Ándre trener fem ganger i uka og er på golfbanen tre-fire ganger uka når det er sesong. Livet hans er i stadig framgang, men det er én ting han mer enn alt i verden skulle ønske seg: En jobb.

For André er ikke typen som ønsker å livnære seg ved hjelp fra Nav. Han ønsker mest av alt å klare seg selv. Å heve sin lønn og betale sine regninger.

Søker på jobb hele tida

Nå er han tilkallingsvikar hos Sparbutikken ved Sanderud, men André ønsker seg en fast jobb. Han forteller at han til stadig søker på jobber, men at han ikke lykkes i få jobben.

– Hva gjør du når du er tilkallingsvikar hos Spar?

– Da står jeg i kassa eller rydder inn varer. De vanlige tingene.

– Er det en slik jobb du ønsker?

– Helst i dagligvarebutikk, men jeg er åpen for det meste. Jeg søker hele tida jeg.

– Hvorfor tror du ikke at du får jobb?

Han tar en liten pause: – Jeg tror det er fordi ingen helt tørr å ansette meg.

– Hvorfor skulle de ikke det?

– Fordi jeg kun har én arm.

– Har det noe å si da. Hva kan du gjøre med den fysikken du har, eller for å spørre på en annen måte: Hva kan du ikke gjøre?

– Det er ingenting jeg ikke kan gjøre. Ingen limit, sier han.

– Vil aldri armen din fungerer igjen?

– Det har aldri jeg sagt. Jeg håper på det. Det er derfor jeg trener fem dager i uka.

Dette var forøvrig juryens begrunnelse da André vant prisen:

Årets vinner, MOT-prisen «Årets forbilde»: 
Juryen ønsker i 2016 å tildele prisen «Årets forbilde» til en person som i flere år har brukt seg selv til å gi golfen en ny dimensjon. Vedkommende har gjennom egen livssituasjon synliggjort golfens verdier, og på den måten vist at golf er en idrett for absolutt alle, uavhengig av forutsetninger. Vedkommende, som er en mannsperson, har i 10 år vært en aktiv pådriver og spydspiss for å fremme golf for funksjonshemmede. Han er selv en ivrig utøver, og har deltatt i både Norgesmesterskap og internasjonale turneringer. Han er en seriøs utøver, byr på seg selv, og har vist et særlig ansvar for å gå foran. Han er ydmyk i sin tilnærming, et godt forbilde for andre, og en god ambassadør til golfidretten.

MOT-prisen «Årets forbilde» går til André Toth (Atlungstad Golfklubb).


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00